Napušteno šteneŠto činiti kada pronađemo napuštenog psa? Ili nam ga netko ostavi pred vratima, u dvorištu ili vrtu? Ili nas prati u nadi da ćemo ga nahraniti?
Ovo su neka od pitanja koja mnogi postavljaju kada se nađu u takvoj situaciji. I nažalost, zbog učestalog napuštanja kućnih ljubimaca, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora, zbog ravnodušnosti, nebrige, predrasuda, neupućenosti i neznanja ovo postaje vrlo uobičajena pojava.
Azila je premalo i svi su prepuni. Udruge za zaštitu životinja također, volonteri krcati što svojim, što tuđim psima. Ne preostaje vam drugo nego da sami pokušate zbrinuti i udomiti pronađenog/ostavljenog psa, pogotovo ako je štene. Ili se barem potruditi skloniti ga na neko vrijeme, dok se ne nađe netko sa slobodnim mjestom.
Ako ste pronašli malo štene, prvo ga smjestite na sigurno, nahranite i eventualno okupajte i očistite od nametnika. Ukoliko imate vlastitog ljubimca, dajte i njemu tabletu protiv glista, za svaki slučaj. Bilo bi dobro odvesti psa veterinaru barem da provjeri čip, iako mala štenad nije ili je vrlo rijetko čipirana.
Logirajte se i oglasite psića na forumima, njuškalu ili putem plakatića koje možete zalijepiti u Pet shopove, na mjestima gdje je to dopušteno ili u veterinarskim stanicama. Raspitajte se kod prijatelja i poznanika, možda bi netko želio pružiti dom napuštenom stvorenju koje će mu to vratiti bezrezervnom odanošću i ljubavlju.
Ne okrećite glavu, oni nas trebaju i nisu krivi zato što su ostavljeni!
Udruga za zaštitu životinja “PRIJATELJI”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here