Štrudla s višnjama

Potrebni sastojci:

  • 1 paket tijesta za štrudlu ili zamrznutog lisnatog tijesta
  • 1 kg očišćenih višanja
  • šećer
  • malo ulja – za tijesto za štrudlu
  • za posipanje – šećer u prahu

Uputstvo za pripremu:

Višnje operite i očistite od koštica. Stavite ih u neku posudu te po njima po želji posipajte šećer (ako volite slađe onda stavite dosta šećera, jer su višnje same po sebi kisele). Ostavite da stoje i prije nego njima punite tijesto, obavezno ih ocijedite kroz šake.
AKO IMATE TIJESTO ZA ŠTRUDLU:
Namočite kuhinjsku krpu. Stavite jedan list tijesta, cijeli malo pouljite te stavite na njega drugi list tijesta. Sada stavite višnje i to 1. na sam početak rolanja jednu malo deblju traku i onda 2. od sredine lista još jednu traku višanja. Možete i po cijelom listu poslagati višnje, no tada samo do 2/3 lista kako vam višnje ne bi padale iz tijesta. Prije nego počnete rolati tijesto predlažem da desni i lijevi kraj preklopite prema unutra kako vam uslijed pečenja ne bi izlazio sok. Sada zarolajte tijesto i stavite u protvan (koji ste premazali sa malo maslaca ili ste stavili masni papir za pečenje). Postupak ponovite za sva preostala tijesta. Po tijestu stavite malo maslaca. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 175°C oko 35 minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu zapečenu boju.
AKO IMATE LISNATO TIJESTO:
Ostavite da se lisnato tijesto otopi na sobnoj temperaturi. Razvaljajte ga po pobrašnjenoj podlozi na tanko. Sada stavite višnje i to 1. na sam početak rolanja jednu malo deblju traku i onda 2. od sredine lista još jednu traku višanja. Možete i po cijelom listu poslagati višnje, no tada samo do 2/3 lista kako vam višnje ne bi padale iz tijesta. Prije nego počnete rolati tijesto predlažem da desni i lijevi kraj preklopite prema unutra kako vam uslijed pečenja ne bi izlazio sok. Sada zarolajte tijesto i stavite u protvan (koji ste premazali sa malo maslaca ili ste stavili masni papir za pečenje). Postupak ponovite i za drugo tijesto. Po tijestu stavite malo maslaca. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 175°C oko 35 minuta, dok tijesto ne poprimi lijepu zapečenu boju.
Prijedlog za serviranje:
Štrudle posipajte šećerom u prahu. Možete ih servirati uz kuglicu vanilin sladoleda ili šlaga.
Dobar tek!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here