Cvijet šumske jagodePlod šumske jagodeŠumske jagode spadaju u divlje voće i imaju daleko veću važnost nego što se o njima zna.
To je jedna vrlo stara, otporna i samonikla trajnica koja prva nastanjuje krčevine i šumska požarišta. Možemo je naći sve do nadmorske visine od 1500 m.
Arheološkim istraživanjima pronađene su sjemenke ovoga voća još u naslagama koje potječu iz kamenog doba. Ni Rimljani nisu mogli ostati ravnodušni na ovo kvalitetno voće pa otud i potječe ime ovoj biljci od latinskog „fragare“ što znači mirisati, a sam plod ove biljke nazivali su „fragum“. Možemo reći kako povijest bilježi da je vrtni uzgoj ovog voća počeo u 15. st. Prve su sorte stvorene u Čileu i Sjevernoj Americi odakle je u 17. st. počelo njihovo prenošenje u Europu. Kad smo kod povijesti, valja napomenuti kako je poznata činjenica da se šumskim jagodama trgovalo i na Putu svile.
Šumska jagoda voli polusjenovite i sunčane položaje sa vlažnim i propusnim tlom, blage do umjerene kiselosti, kamenita i pjeskovita zemljišta te zemljišta bogata nitratima.
Cvijet i plod šumske jagodeŠumska jagoda na poštanskoj markiPlodovima ove biljke se hrane ptice i neke druge životinje doprinoseći tako rasijavanju sjemena (endozoohorija). Šumska se jagoda razmnožava sjemenom u jesen ili izbojcima u proljeće. Cvate bijelim cvjetom sa žutim središtem, od proljeća pa do ljeta, a nije rijetkost da po drugi put procvate i u jesen. Isto tako njen sočni plod možemo ubirati sve tamo od svibnja pa do same jeseni.
Malo je poznata činjenica da šumskoj jagodi pogoduju upravo ona tla na kojima se zadržavaju mravi i prave svoje nastambe, pa se zbog toga može reći da mravi najbolje znaju put do šumskih jagoda.
O vrijednosti i značaju šumske jagode dovoljno govori podatak da ona spada u jednu od biljnih vrsta kojima je hrvatska pošta posvetila marku.
Isto tako nadaleko su poznata ljekovita svojstva ove biljke pa se njeni plodovi, izdanci, lišće i korijen koriste kroz razne pripravke u liječenju žučnih i bubrežnih kamenaca, nesanice, za umirenje živaca, kao protuupalna sredstva, za poboljšanje probave i apetita te protiv reume.
Plod šumske jagode sadrži natrij, kalcij, željezo, fosfor, eterična ulja, tanin, limunsku, vinsku i salicilnu kiselinu te dosta vitamina C.
Ako listove šumske jagode, ubrane s početka ljeta, stavimo u rakiju, te tu rakiju razrijedimo, onda dobijemo izvrsno sredstvo za ispiranje usne šupljine čime se sprječava loš zadah iz ustiju i krvarenje zubnog mesa.
Vjerujem kako će ovaj članak ponukati mnoge da već sutra ili vrlo skoro krenu na malu avanturu u naše šumske sastojine, na njihove proplanke, čistine i požarišta, u potrazi za ovim izvrsnim voćem.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here