SupernovaŠta je supernova? Supernova je katastrofična eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije. Supernova se događa kada masivna zvijezda potroši svoje nuklearno gorivo, pri čemu jezgra postaje nestabilna, pa kolapsira.
Supernove se ne pojavljuju često; samo jedna od stotinu zvijezda sposobna je eksplodirati kao supernova, samo su rijetke od njih u konačnoj fazi svoga životnog vijeka, a još su rjeđe dovoljno blizu da bi se mogle vidjeti kao neuobičajeno blistave zvijezde. Ipak se supernove mogu pojaviti, pojavljivale su se i u prošlosti, a jednu su ovih dana otkrili astronomi Oksfordskog sveučilišta – otkrili su eksploziju zvijezde udaljene od Zemlje 21 milijun svjetlosnih godina, što je prema astronomskim mjerilima relativno malo za tako značajan nebeski događaj. Supernova je otkrivena u ranoj fazi, tako da svakim danom postaje sve sjajnija, a njena će svjetlost na nebu biti vidljiva još tjednima. Najsjajnija bi trebala biti oko idućeg vikenda.
Zato, uzmite obični dalekozor, maknite se od gradske rasvjete i pogledajte prema nebu, jer energija zvijezde koja je eksplodirala milijardu je puta veća od energije našeg Sunca i najsjajnija je supernova zapažena u posljednjih 30 godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here