SolunVećina nas koji volimo grčko primorje, a posebno Halkidiki, smo nekada prošli kroz Solun i uglavnom smo se zaustavili na tome, na prolasku kroz ovaj grad. Mnogi od nas nisu ni svesni koliko ovaj prelepi grad ima da pruži. Oni koji su se u njemu zadržali duže od jednog dana to odlično znaju.
Njegova lepota, bogata istorija i arhitektura, kao i moderni delovi grada koji su primamljivi za šoping, šetnju i ispijanje kafe su nešto što privlači turiste iz celog sveta. Solun ili kako ga Grci nazivaju Thessaloniki je grad koji će vas sigurno osvojiti pri prvoj ozbiljnijoj poseti.
U Solunu možete provesti i samo jedan vikend ukoliko uzmete avion iz Beograda, a inače možete do njega doći i sopstvenim vozilom, vozom, autobusom, a od nedavno i udobnim kombi prevozom od svoje adrese do adrese hotela u Solunu. Razdaljina od Beograda do Solunaiznosi 637 km, i bez problema se može savladati za jedan dan.
Pored Atine ovo je možda i jedini grčki grad koji poseduje duh metropole. Ono što ga čini posebnim jesu brojne vizantijske crkve, prelepi muzeji, veliki cvetni parkovi, kao i lepo uređene ulice u centru koje su prepune prodavnica i kafića, a ono što je posebno zanimljivo mlađim generacijama je naravno bogat noćni život.
Na najbolji način ćete ga upoznati ukoliko oslušnete njegove zvuke, uživate u njegovim mirisima, upoznate bolje njegovu arhitekturu i razgovarate sa ljudima koji žive u ovom gradu. Ne zna se da li je zanimljiviji i lepši ako ga posmatrate sa vizantijskih zidina, sa luke ili iz perspektive vode.
Solun je veoma bučan grad, svuda možete čuti najraznovrsniju glasnu muziku, dovikivanja, zvuke automobila, brodova. Budite pažljivi i oslušnite njegovu priču kroz sve ove zvuke.
Solun je u prošlosti bio pod vladavinom mnogih naroda koji su na njemu ostavili velikog traga, kao što su Vizantinci, Mlečani, Turci, Jevreji, Grci, Jermeni… Njihov uticaj i ostaci iz tih raznih perioda se mogu i dan danas videti. Prva na mestu je Bela kula koja je danas veoma zanimljiv muzej. Ulica u kojoj se nalazi ova kula je jedna od najlepših i najluksuznijih ulica Soluna u kojoj možete uživati u nizu kafića, počevši od Starbucks-a, kao i u mnogim prodavnicama. Sve ulice koje se nalaze blizu obale su skuplje i luksuznije, dok kako se pomerate bliže brdu, prodavnice postaju sve skromnije.
Thessaloniki je osnovao makedonski kralj Kassandros 315. godine pre nove ere i dao mu ime po svojoj voljenoj ženi koja je bila polusestra Aleksandra Makedonskog.
Ovaj prelepi grčki grad za nas ima posebno značenje, jer predstavlja uspomenu na jako važan deo naše istorije. Naime, u Solunu se nalazi Zejtinlik groblje savezničkih vojnika Prvog svetskog rata na kome je sahranjeno više od dve hiljade srpskih vojnika. Ovo groblje je i dan danas veoma posećeno i cenjeno kao bitan spomenik srpske hrabrosti.
Nacionalni identitet Grka se ogleda u lepoj muzici, poeziji i specifičnoj i ukusnoj kuhinji. Veruje se da je grčka hrana u Solunu ukusnija nego u ostalim grčkim gradovima. Nešto što bi vrednim domaćicama bilo zanimljivo da posete je svakako gradska pijaca koja ima neverovatno izobilje najrazličitijih namirnica, boja, mirisa i okusa. Ukoliko posetite Solun svakako vam savetujemo da posetite neki od njihovih restorana i taverni, jer verujemo da ćete uživati.
Noćni život Soluna je veoma zabavan i raznolik. Postoje mesta prilagođena za razne generacije, ljubitelje raznih muzičkih pravaca i svako može pronaći svoje idealno mesto. Postoji veliki izbor taverni sa tradicionalnom grčkom muzikom, kao i veliki izbor brodova diskoteka, alternativnih klubova, penthaus kafića i raznih neobičnih diskoteka. Solun je mesto koje je idealno za mlade koji vole noćni život.
Thessaloniki je pored toga što je industrijski i kulturni centar, isto tako i napredna luka, kao i univerzitetski grad u koji na studije dolaze mladi iz celog sveta. Poznat je i po najvažnijem filmskom festivalu u regionu, a može se pohvaliti i mnogim drugim cenjenim festivalima. Ovaj grad nikada ne spava, cenjen je politički centar i naravno poznata turistička metropola. Sigurni smo da će vas osvojiti svojom zagonetnošću, lepotom, šarenilom i uzbudljivim, brzim životom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here