led zaruljeLED iliti Light Emitting Diode je naziv za modernu tehnologiju emitiranja svjetlosti. Premda LED diode postoje od šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, prije su se koristile samo za specifične svrhe – u automobilskoj industriji, na pločama s instrumentima, pri izradi elektronike i slično.
No tehnologija njihove izrade se s vremenom poboljšala, pa su se malene pojedinačne diode počele proizvoditi grupirane; takav način proizvodnje otvorio je LED tehnologiji mnoge nove primjene, a najviše ih je uveo u svijet rasvjete. Zahvaljujući njihovoj energetskoj učinkovitosti, raznolikoj primjeni, LED osvjetljenje sve više i više postaje norma osvjetljenja radnih prostorija, ali i domova.
Novije LED žarulje su pet puta učinkovitije od prosječnih žarulja sa žarnom niti. Drugim riječima, LED žarulje koriste otprilike 20 posto energije koje trebaju žaruljama sa žarnom niti, no daju jednaku količinu svjetlosti! Također, s obzirom da postoje modeli LED-ica koji bacaju usmjereno osvjetljenje tamo gdje vam je potrebno, često su i deset puta učinkovitije od žarulja sa žarnom niti, što je očuvanje energije od nevjerojatnih 90 posto.
Životni vijek im je također značajno duži od uobičajenih žarulja, a varira od 20.000 do čak 100.000 sati po jedinici, dok prosječna žarulja na žarnu nit najčešće ne dosegne ni 2000 sati. Istina je da će većina LED-ica pri kraju svog vijeka oslabiti za dvadeset do četrdeset posto, no toliko su dugotrajne da je njihovo korištenje itekako isplativo.
led rasvjeta
Također su vrlo ekološke: ne sadrže nikakve štetne kemikalije ili teške metale. Primjerice, fluorescentne žarulje sadrže otrovnu živu, one na žarnu nit proizvode malu količinu UV zračenja, dok nijedno od nabrojanog nije slučaj s LED-icama.
LED žarulje variraju po jačini emitirane svjetlosti; postoje modeli koji emitiraju manje od 50 lumena pa sve do 1200 lumena, ali LED-ica koja emitira toliko troši otprilike 25W, dok njen ekvivalent na bazi žarne niti troši osjetno većih 120W. S LED tehnologijom nestaju i problemi sa neželjenim zagrijavanjem prostorija, čime se smanjuje rizik od potencijalnih požara i sličnih nezgoda; prosječna žarulja na žarnu nit proizvodi 85 BTU po satu, dok je kod LED-ica ta vrijednost oko 3.5.
Ovakva štedljivost učinila ih je pogodnim za instalaciju na proizvode koji se napajaju baterijama (stavite li LED žarulju u nekakvu kućnu lampu ili svjetiljku, baterija će vam trajati desetak puta duže s obzirom na manji utrošak energije) ili na teško dostupna, osamljena područja gdje će ili trošiti manje agregatske struje ili se napajati solarnim pločama.
S obzirom da u rasvjeti postoje dva različita tipa osvjetljenja – usmjereno osvjetljenje (koje emitira uski snop svjetlosti i obično se koristi za osvjetljenje male površine koja mora biti jasno vidljiva, poput radnih ploha) te neusmjereno (koje emitira širok, raspršeni snop svjetlosti) koje je klasično i prisutno na stropu svake prostorije u našim domovima, i LED žarulje dolaze u takve dvije varijante; danas postoje i lako su dostupne različite neusmjerene LED-ice, a to posebno napominjemo jer je LED tehnologija dugo bila limitirana na usmjerenu rasvjetu te je tako nastao netočni mit da ne postoji neusmjereno LED osvjetljenje.
LED-ice emitiraju svjetlost različitih boja, ovisno o mjestu primjene. Najkorištenije su topla bijela i neutralna bijela, koja je pogodna za neusmjereno osvjetljenje, to jest da bude glavni izvor svjetlosti u prostoriji, te takozvani RGB, kombinacija zelene, plave i crvene koje se miješaju i daju milijune različitih boja.
Zbog svih nabrojanih kvaliteta i pristupačnih cijena LED žarulje tržište je u velikoj ekspanziji. One se u sve većem broju koriste u domu, ali i osvjetljenju javnih površina i radnih prostorija, a LED tehnologija se konstantno usavršava i ne pokazuje znakove posustajanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here