Sve što treba da znate o dijabetesuJedna od najčešćih bolesti savremenog čoveka sigurno je dijabetes ili takozvana šećerna bolest. Po definiciji, pod ovom bolešću se podrazumeva “ hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, to jest trajno povišenim nivoom glukoze u krvi.“
Tako kaže definicija, a kako zapravo dolazi do nastanka ove bolesti? Utvrđeno je, naime da je nastanak dijabetesa najčešće vezan za nasledni faktor.
Iz medicinskog ugla, dijabetes zapravo nastaje zbog nedovoljnog lučenja hormona koji se zove insulin, a u kombinaciji sa naslednim faktorom na prvom mestu. Usled nedovoljnog lučenja ovog hormona, u organizmu dolazi do lošije razmene masti, belančevina i ugljenih hidrata, što opet vremenom dovodi do poremećaja strukture krvnih sudova, nerava i ostalih organa i njihovih sistema.
Međutim, na nastanak dijabetesa utiču i mnogi drugi uslovi, poput nepravilne ishrane, a najviše moderan stil života, koji sa sobom nosi i nagomilan stres, koji je uzročnik mnogih drugih oboljenja, ali i dijabetesa.
Iako kod osoba mlađe životne dobi šećerna bolest može nastati kao posledica genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa, primećeno je da se ovo oboljenje mnogo češće javlja kod pripadnika starije životne dobi.
Što se klasifikacije ove bolesti tiče, postoje dva tipa i to: dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.
Dijabetes tip 1 se najčešće javlja kod osoba mlađe životne dobi, a najčešće u vreme puberteta. Često se naziva i “ mladalački dijabetes “, zbog vremena javljanja. Lečenje ovog tipa dijabetesa se najčešće sprovodi terapijom insulina, uzevši u obzir da nastaje odsustvom insulina u krvi, usled različitih faktora. Iako se obično javlja kod osoba mlađe životne dobi, dijabetes tipa 1 se može javiti i kod starijih osoba.
Dijabetes tip 2 se najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina, ali ne nužno. Lečenje ovog tipa oboljenja se ne sprovodi nužno insulinom, ali nakon godina se javlja potreba za njegovim korišćenjem, jer se vremenom usled ovog oboljenja u organizmu smanjuje insulinska sekrecija.
Pored ova dva, da kažemo osnovna tipa dijabetesa, postoji i takozvani gestacioni ili gestacijski dijabetes. Reč je o obliku dijabetesa koji se javlja tokom trudnoće. Glavni uzrok nastanka ove vrste dijabetesa je upravo takozvano drugo stanje, odnosno trudnoća. Pa se u većini slučajeva oboljenje gubi šest meseci nakon porođaja.
Iako smo naveli osnovne uzroke za nastanak šećerne bolesti, ono po čemu je ovo oboljenje vrlo specifično leži u činjenici da se ni danas sa sigurnošću ne može reći šta zaista dovodi do pojave ovog oboljenja. Zapravo, utvrđeni su brojni faktori koji mogu dovesti do pojave dijabetesa tipa 1 ili 2, ali se i dalje nagađa koji je to osnovni i glavni uzrok za nastanak oboljenja.
Na žalost, treba imati na umu da je ovo progresivna bolest, što znači da je nemoguće da se izleči. Ono što svi stručnjaci preporučuju, pored uzimanja propisane terapije jeste promena režima ishrane, smanjenje stresa, boravak u banjama koji dokazano pomaže u držanju pod kontrolom dijabetesa oba tipa, te komplikacijama koje mogu nastati usled ovog oboljenja. Naravno, to je sve mnogo lakše reći ili uraditi…
No i pored toga, ne treba prenebregnuti činjenicu da bi svakome od nas zdravlje trebalo da bude na prvom mestu, te se treba i ponašati u skladu sa tim, koliko god je to u našoj mogućnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here