Svjetski humanitarni danUnatrag tri godine, 19. kolovoza, u svijetu se obilježava Svjetski humanitarni dan uz vodeći moto “Ljudi pomažu ljudima”. Ustanovila ga je u prosincu 2008. godine Opća skupština UN-a.
Posvećen je svim humanitarnim djelatnicima koji u raznim dijelovima svijeta nesebično pomažu ljudima i spašavaju, često riskirajući vlastiti život, žrtve prirodnih katastrofa i ratova te organiziraju razne humanitarne akcije kako bi se dostavila neophodna pomoć najugroženijima.
To je dan kada se podsjeća vlade svih zemalja na odgovornost da vode brigu o zaštiti i sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija u njihovom radu. Ovo je također dan kada se prisjećamo i odajemo počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u raznim plemenitim misijama širom svijeta.
Svjetska humanitarna organizacija ovim danom želi promicati i jačati svijest o poštivanju osnovnih načela kojima se rukovode humanitarne organizacije u svojem radu – načela humanosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here