Svjetski dan ptica selicaU svrhu podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa, a na inicijativu AEWA ( međunarodni Sporazum o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica) i na osnovu Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija), 2006. godine je pokrenuta globalna akcija “Svjetski dan ptica selica” (World Migratory Bird Day).
Taj dan se obilježava u čitavom svijetu drugog vikenda u svibnju, kada se organiziraju edukacijski programi, promatranje ptica, festivali, likovna natjecanja i druge aktivnosti na koje se poziva javnost na sudjelovanje. Za svaku je godinu odabrana zasebna tema: ptice kao ambasadori biološke raznolikosti, prepreke selidbama, zaštita najugroženijih vrsta, umrežavanje za ptice selice …
Tako su ove godine, povodom Svjetskoga dana ptica selica Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s JU za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije i Ribnjacima Pisarovina organizirali pod stručnim vodstvom ornitologa promatranje ptica na Ribnjacima Pisarovina u četvrtak, 09. svibnja 2013. od 09 do 12 sati.
Ljude širom svijeta oduvijek su fascinirala nevjerojatna putovanja koja ptice selice obave svake godine. Prilikom svog putovanja, ptice ne mare za državne granice i bez problema se sele sa jednog na drugi kontinent. Pritom prelaze ogromne udaljenosti na svojim seobenim rutama, nekada dugim i po 10 000 kilometara. Mreža lokaliteta na kojima se tijekom tog puta mogu odmoriti, nahraniti i napojiti presudna je za uspjeh selidbe. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Opstojnost povijesne veze ljudi i ptica selica danas ovisi o našoj odgovornosti prema prirodi i očuvanju prirodnih resursa. Samo tako možemo očuvati staništa ptica, a time i ptice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here