Svjetski dan učitelja5. listopada UNESCO je proglasio Svjetskim danom učitelja 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.
Prema UNESCO-u, Svjetski dan učitelja je prigoda za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Kroz svakodnevni rad učitelji daju ogroman doprinos općem razvoju gradeći njegove ljudske temelje- razvijajući djetetov kapacitet i želju da uči.
Činjenica je da više od 60 milijuna učitelja u svijetu, koji podučavaju više od milijardu djece, rade u vrlo teškim uvjetima. Mnogi rade u zemljama u razvoju, od toga mnogi u zajednicama u kojima postoji hitna potreba da se poboljšaju radni uvjeti, zadrže u struci vješti učitelji te pronađu dobri kandidati za buduće učitelje. U svakoj zajednici učitelji – kao i roditelji i djeca – imaju pravo na to da se njihov glas čuje. Na današnji dan trebao bi se čuti glas učitelja sa ciljem da pomognu u oblikovanju i donošenju odluka u obrazovanju koje oni sami moraju izvršavati.
Kako se proslavlja Svjetski dan učitelja?
Svjetski dan učitelja proslavlja se:
• organiziranjem javnih događaja poput sastanaka, demonstracija, seminara, foruma itd.
• organiziranjem školskih svečanosti, dječjih predstava, parada, natjecanja itd.
• održavanjem sastanaka s političkim vođama i lobiranjem u lokalnim i nacionalnim institucijama
• organiziranjem zajedničkih aktivnosti s Ministarstvom obrazovanja
• osiguravanjem medijskog prostora kroz izjave za tisak, intervjue, oglase itd.
• dijeljenjem Education International postera, letaka i naljepnica

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here