TikvaTikva ili bundeva (Cucurbita pepo) je biljka velike biološke, ali male energetske vrijednosti, zbog čega je pogodna i za dijetalnu ishranu, u ljudskoj ishrani nedovoljno je zastupljena, neke vrste koriste se za ishranu domaćih životinja, a njeni sastojci koriste se i u farmaciji.
Uzgoj
To je jednogodišnja zeljasta biljka iz familije skrivenosemenica. Stablo (vreže) je šupljikavo i dugačko do nekoliko metara, cvjetovi su lijepi, zlatnožuti a plodovi okruglasti, jajoliki ili duguljasti. Mogu biti razne veličine i težine od pola do desetak kilogama. Postoji mnogo vrsta bundeva (oko 800) i prekrasnih su boja: zelene, blijedožute, žute, šarene, bijele, sive, prugaste.
Uspijeva u toplijim krajevima. Dok raste, iz zemlje pokupi skoro sve hranjive sastojke, pa je na tom zemljištu otežan uzgoj mnogih drugih biljaka. Interesantno je da je tikva otporna na parazite pa se kod uzgoja ne tretira nikakvim herbicidima. Tikve su dostupne za jelo od sredine ljeta pa do proljeća.
Korištenje u ishrani
Za ishranu se preporučuje zbog svojih bioloških i ljekovitih sastojaka. Osim “mesa”, veoma su hranjive sjemenke tikve, kako za ishranu tako i za spremanje ulja za jelo, pa čak i cvjetovi. S obzirom na svoje hranjive sastojke i ljekovita svojstva, velika je šteta što je tikva u našoj ishrani relativno malo zastupljena, jer njoj je primjena široka: može se koristiti i kao jelo i kao dodatak jelima i kao poslastica.
Tikva se u ishrani koristi kuhana ili pečena. Sjemenke tikve mogu se jesti sušene ili pečene i veoma su hranljive, ljekovite, ali i kalorične, a od njih se dobiva i izvrsno bučino ulje. Sok i pulpa od bundeve koriste se za spremanje raznih koktela i sokova. Cvjetovi se mogu puniti raznim dodacima i onda ispržiti ili pohati.
Neke vrste tikve uzgajaju se za ljudsku ishranu, a neke za ishranu domaćih životinja.
Ljekovita svojstva
Tikva (bundeva) u sebi sadrži razne ljekovite sastojke kao što su:beta karoten, bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamine B1, B2, B3 i B6, vitamin C, vitamin E, željezo, kalij, kalcij, mangan itd.
Obilje vitamina i minerala dovoljna je preporuka za veće korištenje ovog hranjivog povrća u svakodnevnoj prehrani.
Maštovita juha od bundeve
Pohane tikvice
Pohani patišoni
Punjeni cvjetovi tikvica

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here