Tko su to asistenti u nastaviTko su to asistenti u nastavi?
Već se nekoliko godina u osnovne škole diljem Hrvatske integriraju učenici s teškoćama u razvoju. Kako bi mogli polaziti školu, učiti i napredovati potrebna im je stalna pomoć druge osobe. Zbog toga se za te učenike uvode asistenti.

Asistenti su uglavnom visokoobrazovane osobe koje su završile humanistički ili pedagoški studij s dodatnim obrazovanjem ili iskustvom iz područja edukacijske rehabilitacije. Učenici koji se integriraju u redovnu nastavu imaju fizičke ili mentalne razvojne teškoće ili poremećaje (cerebralna paraliza, autizam, blaga mentalna retardacija, tjelesni invaliditet).
Asistenti pružaju neposrednu pomoć u odgojno obrazovnom uključivanju učenika u redovnu nastavu. Borave s učenikom na svim nastavnim satima te pod odmorom, nastoje uključiti učenika u razred, pomoći mu u prihvaćanju od strane vršnjaka te u uspostavljanju dobrih vršnjačkih odnosa. Asistent mora biti strpljiva osoba na koju se učenik uvijek može osloniti i koja će ga tijekom nastavnog dana poticati na rad.
Tko su asistenti u nastaviAsistenti obavljaju i fizičke poslove: pomažu u oblačenju, svlačenju, pomažu pri kretanju u školi, pri odlasku na wc i obavljanju higijenskih potreba, te kod uzimanja obroka. Uz navedeno, asistent tijekom sata pomaže učeniku u rukovanju školskim priborom, u rješavanju pojedinih zadataka, po potrebi prepisuje s ploče ili provjerava napisano te mu nastoji što jasnije približiti gradivo u skladu s njegovim razvojnim mogućnostima. Uz rad na nastavi, asistenti su dužni, u suradnji s učiteljem, izraditi specifične materijale i zadatke za rad prilagođene učenikovim sposobnostima. Asistenti moraju surađivati s učiteljem, stručnim suradnicima škole, s učenikom i roditeljima te voditi zapisnik o napredovanju i teškoćama s kojima se susreće. U praksi posao asistenta funkcionira: osmišljeni su zadaci, potrebne aktivnosti i dužnosti asistenta, radno vrijeme, pronađeni su i osposobljeni asistenti. No, unatoč dobrim pokazateljima, novac za njihovo financiranje mora se doslovno moliti.
Koliko su cijenjeni asistenti u nastavi od strane uže i šire lokalne zajednice? Većina asistenata radi za zaista minimalnu naknadu tako da bi se njihov rad mogao usporediti i s volontiranjem. Na žalost financiranje ovisi o „dobroj volji“ županija i općina. S obzirom na to, neki asistenti primaju „pristojnu“ naknadu, dok neki dobivaju oko 1000 kn. Do izuzetno malih naknada uglavnom dolazi zbog nerazumijevanja i neprihvaćanja obaveza od strane općina prema građanima. Naime, osnivači škola su županije pa se općine ograđuju od sudjelovanja u financiranju ili nude neznatnu pomoć. Budući da se potreba za asistentima pojavljuje u sve više škola, pomoć općina je zaista neophodna. Asistenti rade prema ugovoru o djelu prema kojem nema radnog staža, nema mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, iako država uredno uzima doprinose i poreze. Općine i županije uglavnom naglašavaju kako su one socijalno osvještene, a obrazovanje i djeca uvijek su im prioritet. Ali kako onda objasniti problem financiranja? Zar i učenici s teškoćama nemaju pravo na kvalitetno obrazovanje, a (visokoobrazovani) asistenti na cijenjenje i uvažavanje njihova rada? Bez ikakvog omalovažavanja posla, za usporedbu uzimam romske pomagače (koji pomažu učiteljima u školama koje polaze učenici romske nacionalnosti) koji imaju srednju stručnu spremu i tri puta veću naknadu od asistenata u nastavi, a pojavila se i mogućnost da će dobiti ugovor o radu.
Svakodnevno u hrvatskim osnovnim školama učenici s teškoćama, zahvaljujući marljivim asistentima, polaze nastavu, a asistentima je još uvijek najveća plaća učenikov napredak i osmijeh.

6 KOMENTARI

 1. Poštovana SOMNIA,
  Odabrana tema je bezprijekorna i kao mnoge druge ukazuje na netransparentnost sustava. Ili prevedeno:u ovoj zemlji teško je išta naći što dobro funkcionira. Javno financiranje je usmjereno skoro pa samo za održavanje moći i snage povlaštenih.
  U cijeloj prići bitno je da ima novca za čelnike i uposlene po općinama za njihov nerad i bezumno trošenje na bedastoće poput nekih glasila na četri stranice u ful koloru sa tri nepismene rečenice gdje se postavljeni diče svojim uspjesima.
  Sve dok bude tako biti će nepoštivanja rada! Samo bojim se da će puno vode proteći ispod svih mostova naše nam lijepe ali jadne zemlje.

 2. Pozdrav, malo kasnim s odgovorom ali uskoro mi ističu studenstka prava, pa ću morati raditi na neki drugi način. Asistentica sam u srednjoj školi u Zagrebu već dvije godine. Satnica mi je 25 kn tako da na kraju mjeseca imam stvarno pristojnu plaću uz minimalan napor, i jednostavno nemam prigovora ni na školu ni na osobu kojoj asistiram. Ono što mene muči je ako ja potpišem ugovor o djelu, meni se satnica smanjuje na 13 kn. Da je to pola ranog vremena, ne bih se žalila, ali s ovom plaćom ja nemam ni za režije ni za stanarinu. S tim da uz takvo radno vrijeme ne mogu raditi ništa sa strane. Pa me zanima da li netko zna hoće li se nešto promijeniti kad uđemo u EU? Kome pisati, kome se obratiti? Hvala.

 3. U članku pišete kako su asistenti u nastavi visokoobrazovane osobe koje su završile humanistički ili pedagoški studij s dodatnim obrazovanjem ili iskustvom iz područja edukacijske rehabilitacije.
  Upravo su u jednoj osnovnoj školi u Vukovaru za asistentice u nastavi zaposlili su jednu djevojku sa savršenom srednjom školom, a druga ima završenu višu upravno-pravnu. Ova druga djevojka je postala asistentica u nastavi mome nećaku. Na upit moje sestre zna li što je to ADHD djevojka je odgovorila kako je nešto pročitala na Internetu.
  Majka sam dječaka ,17 godina sa ADHD-om, i apsolventica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Stanje moga djeteta ponukalo me ja da u kasnijim životnim godinama upišem fakultet i saznam kako pomoćo svome djetetu a kasnije u radu i drugoj djeci.
  Koji su kriteriji zapošljavanja asistenata u nastavi?
  Kada sam se zanimala za rad asistenta u nastavi rečeno mi je da primaju kao što ste rekli visokoobrazovane osobe. U gradu informacije dobivaju se na kapaljku. Kome se obratiti? Čemu studirati? Prolaziti pedagogije, razvojnu psiholigiju, pedagogiju djece sa posebnim potrebama, metodike i sve druge kolegije ako asistent u nastavi može biti bilo tko sa završenom srednjom školom?

 4. pozdrav!
  vec 4 mjeseca radim kao asistent u nastavi iz razloga jer u svojoj struci ne mogu naći zaposlenje. radim svakodnevno i na svim satovima sam sa učenikom koji nema nikakvu mentalnu retardaciju ili slično, jedini problem mu je jezična prepreka jer mu hrvatski nije prvi jezik pošto je do 5-6 godine života živio u Hamburgu te mu je prvi jezik njemački.zbog minimalne plaće od 2 300kn koja mi za egzistenciju nije dovoljna prisiljena sam raditi nakon posla i dodatne poslove. moje pitanje je slijedeće; da li sam ja obavezna biti na svim satovima sa učenikom koji me na glazbenoj i likovnoj kulturi isto kao i na tjelesnom odgoju i sličnim satovima uopće ne treba, ali ne samo da mu ja ne trebam već kao što i u literaturi piše, postiže se kontraefekt jer se dijete u ova 4 mjeseca toliko naviklo na mene da je još manje samostalan nego je bio prije mog dolaska? nadređeni u školi u kojoj radim ne želi razmišljati o tome i njegov odgovor na ovo moje pitanje je bilo; plaćena si da u školi budeš od 7:50 do 13:10. svugdje u literaturi piše da posao asistenta određuje stručni tim ovisno o potrebama i stanju djeteta sa pp-a, a također se svudje provlači i rečenica:
  Podrška se pruža u onoj mjeri u kojoj je to potrebno, vodeći računa da se ne ograniči učenika u njegovu osamostaljivanju i maksimalnom razvijanju sposobnosti ( u okviru svojih mogućnosti).
  MOLIM VAS ZA NEKI SAVIET I POMOĆ. NIJE MOJA GREŠKA ŠTO NAKON ZAVRŠENE VISOKE ŠKOLE U OVOJ DRŽAVI NE MOGU NAĆI ZAPOSLENJE U STRUCI ALI OČIGLEDNO DA JA IPAK PLAĆAM TU GREŠKU SAMO ŠTO ZAISTA NEMAM S ČIME.

 5. Postovani,
  ovaj clanak je napisan sadrzi neke neistine.
  Skolsku godinu 2017/18 sam odradila kao pomocnik u nastavi (da u ugovoru pise pomocnik, a ne asistent). Dok ja imam zavrseni studij pedagogije, vecina mojih kolega ima srednju strucnu spremu.
  Iako dijete kojem sam pomocnik ima puno problema, nikad nisam sjela s niti jednim od profesora i s njima izradivala i prilagodavala materijale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here