Topli dom za obitelj: pripreme pred zimuKako biste ove zime uživali u ugodnosti svog doma nije dovoljno samo napraviti mnogo zimnice. Veliku većinu ugodnosti toplog doma čini dobra priprema za grijanje.
Ako živite u stanu i grijete se na plin, onda vam ovo neće predstavljati nikakve brige jer će dovoljno biti samo okretanje termoregulatora, međutim ako koristite drva za grijanje svog doma onda su potrebne određene pripreme kako bi što ugodnije i lakše preživjeli zimu. Danas vam donosim nekoliko savjeta kako i što pripremiti za zimu kada je u pitanju ogrjev.
Kupite kvalitetna kalorična drva
Poznato je da su neke vrsta drva kaloričnije od drugih, no istina je da se kvaliteta očituje u udjelu vode, a manje u vrsti drveta. Bjelogorična drva kao što je bukva imaju najveću gustoću i najbolja su za ogrjev. Četinjače imaju više zraka u svojim deblima, dok crnogorično drveće imaju najveću količinu smole koja stvara gust dim i time su nepovoljna za loženje jer zahtjeva češće čišćenje dimnjaka i dimovodnih cijevi.
Ložite drva koja su barem jednu sezonu stara
Vrijeme koje je potrebno drvetu da bude potpuno spremno za loženje ovisi o vrsti drveta i debljini. Jedno od općih pravila je da drvetu treba omogućiti barem godinu dana da se dovoljno osuši kako bi bilo najbolje učinkovito i najbolje gorjelo. Pukotina na krajevima drveta ili udarcem dva komada drveta zajedno su pokazatelj koliko je drvo “sazrjelo” i spremno za loženje. Od suhog drveta ćete čuti zvuk “pucanja” dok se od novo-isječenog čuje tup udarac. Nezrelo drvo za ogrijev osigurava manje toplinske energije jer oslobađa više dima te pridonosi nakupljanju opasnog kreozota koji može izazvati požar u dimnjaku.
Savjet više: Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti prošlogodišnje rezana drva, kupite ona koja možete (grijati se morate, zar ne?) i prije nego ljeto počne, ostavite ih cijelo ljeto raširena kako bi ih sunce osušilo. U slučaju kiše, prekrijte ih ceradom. Kada je vrijeme za unošenje drva u skladište, prvo unesite njih, a onda drva koja su vam ostala od prošle godine te prvo ložite njih kako bi ovosezonska drva imala još vremena za dodatno sušenje.
Pravilno skladištenje
Skladištenje drva je jedan od važnih procesa kada govorimo o pripremama za zimu. Nije dovoljno samo naručiti i kupiti drva, vrlo je važno da se ona i ispravno skladište. Ako imate mali prostor za skladištenje naručite onoliko drva koliko vam stane, ne pretjerujte jer nećete imati dovoljno mjesta za sve ostalo što dolazi, cijepanje i cijepkanje drva za potpalu. A kasnije, ako vam zatreba dodatno drva za ogrijev, naručite još koji metar.
Savjet više: Cijepajte drva na što manje cjepanice (ali ne premale, pola od veličine prostora u vašem kaminu) kako biste povećali mogućnosti da se drva osuše čim prije. Nikako nemojte skladištiti mokre cjepanice u zatvorenim prostorima u kojima nema strujanja zraka jer bilo moglo doći do razvoja plijesni na njima, što će prouzrokovati neugodan miris tijekom gorenja. Također, nemojte umatati ni u kakve materijale jer bi to usporilo proces sušenja.
Očistite dimnjak, cijevi i kamin
Vrlo važna stavka kada je u pitanju priprema za zimu i dolazak sezone grijanja. Mnogi zanemaruju činjenicu da neispravne dimnjake treba očistiti, no ovo je vrlo važno kako biste nesmetano uživali u toplini svog doma. Ne želite se naći u situaciji kada ćete u pola zime morati zvati dimnjačara i ne ložiti vatru dok ga on ne očisti, niti želite da vam se dim vraća u vaš dom. Spriječite bilo kakvu opasnost po vaš život i očistite dimnjake na vrijeme.
Čiste, prohodne cijevi su također ključne kao odvod dima u atmosferu. Ukoliko iste budete koristili bez prethodnog čišćenja, s naslagama čađi od prošle sezone, sigurno će se dogoditi da one s vremenom nakupe još čađi i smole (čak i da se potpuno „zaštopaju“!), što će usporiti odlazak dima ili prouzrokovati njegovo vraćanje u prostoriju, što nikako ne želite. Čak i da se to ne dogodi, iskustva govore da će neočišćene cijevi svakako utjecati na sporije gorenje drva, a time i manju efikasnost otpuštanja topline u prostor.
Stvrdnute naslage čađi i pepela u vašoj peći na drva ili kaminu nikako nisu bezazlene kao što je uvriježeno mišljenje. One, iako donekle štite materijal od visokih temperatura koje se razvijaju tijekom gorenja ogrjeva, imaju daleko veći negativni utjecaj jer upijajući toplinu smanjuju njezin prijenos preko stijenki peći/kamina u okolni prostor. To će rezultirati manjom dobijenom toplinom za potrošenu količinu drva nego kod očišćenog kamina, odnosno peći, pa biste morali potrošiti više ogrjeva, samim time i novca, za postizanje željene temperature.
Stoga, špatulu ili neki sličan alat u ruke i bacite se na otklanjanje ovih naslaga.
Savjet više: Ako nemate alat za čišćenje dimnjaka niti iskustva, nazovite dimnjačara kako biste bili sigurni da su vaši dimnjaci i dimovodne cijevi zasigurno čisti i sigurni.
Sada, kada smo ustanovili sve važne stavke za pripremu ogrjeva za zimu, možete se usredotočiti na spremanje zimnice kako bi ova zima bila što ugodnija za vas i vašu obitelj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here