Masaža

Tradicionalna masaža

Cilj masaže
Smanjuje stres, pojačava tonus mišića, podstiče cirkulaciju.
Način delovanja
Reč je o masaži u kojoj se koriste tradicionalni pokreti poput savijanja, kuckanja, udaranja i milovanja. Pomažu smanjenju stresa i napetosti mišića, oslobađaju ukočene delove tela i omekšavaju otvrdlo tkivo. Omogućava bolju prokrvljenost tj. sprečava skupljanje tečnosti u masnom tkivu i takođe kožu čini sjajnom, zahvaljujući laganom zagrevanju posle trenja dlanovima o kožu.
Primena
Kako bi ruke bolje klizile površinom tela, koriste se razna ecencijana ulja, poput: eukaliptusa, ružmarina, bršljana,lavande…
Započinje se od nogu, najpre stimulacijom cirkulacije, a potom se nastavlja čitavom dužinom nogu laganim povlačenjem, pritiscima i glačanjem kože.
Na preponama se oslobađaju limfni čvorovi, a na trbuhu treba izvoditi kružne pokrete u smeru kretanja debelog creva.
Laganim pokretima masiraju se ruke, a potiljak i vrat treba obuhvatiti dlanovima.
Masaža završava na leđima, premeštanjem pokreta sa ramena niz kičmu mišića zadnjice i nogu.

Kalifornijska masaža

Cilj masaže
Pomaže pri smanjivanju celulitnih naslaga i opušta kožu i takođe rasteže mišiće i povećava njihovu elastičnost.
Način delovanja
Kalifornijska masaža podrazumeva sve oblike zahvata poput trljanja, pritisaka, glačanja i pokreta sličnih mešanju testa. Vrlo je delotvorna kod celulita i kod opuštanja kože. Takođe opušta mišiće posle bavljenja sportom i poboljšava cirkulaciju. Istovremeno se koristi i blagotvorno delovanje esencijalnih ulja i pritisak ruku koje klize telom ni zatren se ne odvajajući od tela i tako ga modeliraju kao skulpturu.
Kako se obavlja
Započinje se na prednjem delu tela stimulacijom krvotoka nogu, laganim udarcima o pete, a potom se obavlja masaža nogu i pokreti se penju prema trbuhu, pretvaraju se u kružne i malo-pomalo se pojačava pritisak.
Sledi masaža grudi uz laganu rotaciju tkiva koje naizmenično treba gurnuti napred, a potom na stranu.
Masaža se završava na leđima, ramenima, potiljku i rukama.

Limfna drenaža

Cilj masaže
Smanjuje se preterano nagomilavanje tečnosti u tkivu, smanjuje otoke i uklanja celulit.
Način delovanja
Deluje serijom ritmičkih pokreta koji bude limfni sistem. Zadatak limfnog sistema je da se organizam čisti od suvišne tečnosti koja se taloži u celulitnim naslagama, smanjuje otoke na nogama i razbija masne kvržice. Može se obaviti i na licu kako bi se ispravile crte lica.
Primena
Kako bi bila efikasna i sigurna, najbolje je takvu masažu prepustiti fizioterapeutima ili kozmetičarima.
Masaža započinje i završava na tačno određenoj tački u korenu vrata koju treba osloboditi kako bi limfa slobodno prodirala u krv.
Nastavlja se u predelu pazuha, potom trbuha pa se spušta prema nogama. Posle toga masira se područje prepona gde je potisnuta limfa skupljena u nogama.
Sledeći korak je prenošenje limfe prema gore, tako što će je maser preneti do potiljka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here