Trinaest razlogaPremda je je glavni lik, Hannah Baker, počinila samoubojstvo, u knjizi se najviše iznose međuljudski odnosi. Budući da Hannah iznosi trinaest razloga i dvanaest krivaca zbog čega je dignula ruku na sebe, bez obzira koliko su ti razlozi bili bezazleni, besmisleni, ozbiljni i odvratni, ništa ne pobija činjenicu da je najveći krivac za svoju smrt sama Hannah Baker, na kraju je sama sebe bacila u ponor iz kojeg nije više mogla izaći. Iako je Hannah bila preosjetljiva i imala lošu sreću s mnogim ljudima, na kraju je sama sebe ukopala.
Knjiga pokazuje kako i naše najmanje radnje mogu potpuno uništiti ljude, pa čak i dvije male riječi. S Hannom je počelo s lažnim glasinama, šalama i nesporazumima, došlo je do silovanja i ubojstva i na kraju je jedna kratka rečenica, koja joj je trebala dati nadu otjerala u smrt. Kako i ja sama, tako i mnogi smatraju samoubojstvo kukavičlukom, pa često znaju osuđivati žrtve, ali rijetko se mi sami sjetimo pitati jesmo li uočili znakove koji su vodili do samoubojstva, jesmo li im sami pomogli da donesu najgoru presudu. Knjiga pokazuje kako su ljudi nepromišljena bića i čisti hipokrati koji se vole praviti kako znaju više nego što im mozak može upiti, pa tako se vole pretvarati kako poznaju osobu bolje od nje same.
Jay Asher se služi jezikom koji zna biti ubitačan za psihu, čime ti pomaže da se uvučeš u Clayevu i Haninu kožu, dijalozi su u redu, ima opisa seksualnih scena i govora koji nije za dječje uši, pa se knjiga ne preporučuje osnovnoškolcima. Samo ponekad zna zasmetati kad Clay opisuje najsitnije radnje u detalje.
Knjiga je pisana iz Clayeve perspektive dok sluša Hanin glas na kazetama krećući se gradom i napokon upoznaje pokojnu Hannah Baker, pomalo shvaćajući njenu situaciju i svoju krivicu, želeći se vratiti natrag i popraviti grešku koju je napravio.
Knjiga je izdana 2007., ja sam je na engleskom poslušala 2011. i napokon sam dobila na Hrvatskom izdanju. Drago mi je što je Hrvatska počela prevoditi kvalitetne knjige za mlade, za razliku od Sumraka, Kuće noći, Besmrtnika, Pedeset nijansi sive i ostalih gluposti. Mladi bi se trebali okrenuti knjigama koji govore o ozbiljnim temama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here