Turističke atrakcije ZlatiboraPlaninu Zlatibor odlikuje svež vazduh, čiste i brze reke, kao i sjajna jezera, lekoviti izvori. Krase ga i neverovatne pećine koje pričaju posebnu priču o istoriji ovih prostora.
Na ovoj divnoj planini možete uživati u šetnjama i fascinantnoj prirodi. Preporučujemo vam da posetite zlatiborske manastire, okolne banje, fenomenalne etno restorane i mnoge druge atrakcije koje će vaš boravak na ovoj planini upotpuniti na izuzetan način.

Turističke atrakcije ZlatiboraDa li ste znali kako je Kraljeva česma dobila ime? Naime, veliki kralj Aleksandar I Obrenović je posetio Kulaševac 1893.godine. To je bio zaista bitan događaj za ovaj region i priređen je neverovatan doček. Predsednik tadašnje čajetinske opštine je tom prilikom zamolio kralja da se voda Kulaševac preimenuje u Kraljevu vodu kako bi voda iz tog izvora ubuduće tekla u slavu kralja i njegove posete Kulaševcu. Počastvovan time kralj je digao česmu na kojoj i danas stoji ploča na kojoj piše njegovo ime i datum posete: 20. avgust 1893.
Zlatibor krase veštačka jezera izuzetne lepote. Veće se nalazi na reci Crni Rzav u Ribnici i veliko je čak deset kilometra kvadratnih. Ono je dom raznih vrsta riba, kao što su klen, krkuša, šaran, linjak, pastrmka i som. U centru turističkog dela Zlatibora se nalazi manje jezero koje nam je svima već poznato. To je turistima jedno od omiljenih delova Zlatibora gde mogu prošetati, sesti na klupicu i uživati u pogledu, a tokom letnjih meseci je pogodno čak i za kupanje i sunčanje.
TCrkva brvnara Ljubiteljima istorije i pravoslavlja će sigurno biti zanimljivo da posete stare crkve brvnare koje kriju posebne priče o Zlatiboru. Danas postoje samo tri, a nekada ih je bilo mnogo više. Nalaze se u selima Dobroselici, Jablanici i Kućanima. Crkva brvnara koja se nalazi u Dobroselici potiče još iz 1821. godine i veruje se da je podigao jedan hajduk kao svoju zadužbinu. Ova brvnaru krase ikone Janka Mihailovića Molera i Aleksija Lazovića.
Druga crkva brvnara potiče iz 1838. godine i nalazi se u Jablanici. Njeni osnivači nisu poznati. Najmanja i najstarija crkva brvnara nalazi se u Kućanima. U njoj su sačuvane carske dveri Simeona Lazovića još iz 1780. godine. U toku Prvog srpskog ustanka je bila zapaljena od strane Turaka, ali je 1832. godine obnovljena. Pri obnovi svih ovih brvnara crkava se vodilo računa da se sačuva njihov autentični izgled.
Stopica pecinaČuvena Stopića pećina je jedna od najlepših srpskih pećina i nalazi se na severoistočnoj strani planine Zlatibor. Iznad nje prelazi put Užice – Sirogojno. Kroz nju teče Trnavski potok i zbog toga ova pećina spada u rečne pećine. Sastoji se od tri celine, takozvanih speleoloških i hidroloških horizonata: rečnog, periodično polavljenog i najmlađeg (pukotina). Ova izuzetna pećina je dugačka skoro 1700m, a pokriva površinu skoro od 8 hiljada metara kvadratnih. Njen ulaz se nalazi na 711.18m nadmorske visine. Sloj kreča u ovoj pećini, koji potiče još iz perioda Trijasa, je deblji od 100m. Dimezije ulaza u pećinu su fascinantne (30m-40m-18m). Klima u pećini je uglavnom u skladu sa spoljašnjom, leti je u njoj toplo, dok je zimi izuzetno hladno.
Ukoliko želite da posetite neku od ovih lepih atrakcija, a nemate gde da prenoćite, na raspolaganju vam je bogat apartmanski smeštaj na Zlatiboru koji možete iznajmiti i na dan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here