Tuzla - najslaniji grad na svetu!Verovatno većini na pomen Tuzle, najpre pada na pamet tuzlanska so, ali malo ko zna da se u Tuzli nalazi jedan od najznačajnijih rudnika soli na našim prostorima.
Nekada ranije se za ovo područje vezivao naziv Salinas, što na latinskom znači grad – solana, a neki istoričari čak smatraju da je ime Bosna vezano za so. Na ilirskom jeziku, Boss, znači so. Tuzla je svoj naziv dobila po dolasku Turaka, u 15. veku, a pogodićete odakle potiče ovaj naziv? Na turskom jeziku, „tuz“, takođe, znači so.
U Tuzli se nalaze jedina slana jezera u Evropi
Tuzla - najslaniji grad na svetu!Još interesantnija činjenica je da se u Tuzli nalaze jedina slana jezera, ne samo na Balkanu, već i u Evropi. U pitanju su Panonska jezera kojih ima tri, a čija je ukupna površina čak 75.000 metara kvadratnih. Dubina ovih jezera je do 1,8 metara, što ih čini idealnim za kupanje. Osim toga, oko samih jezera nalazi se jako velika peščana plaža, te ova jezera predstavljaju izvanredni turistički potencijal koji je za sada samo delimično iskorišćen. Međutim iz godine u godinu ova jezera predstavljaju jednu od najatraktiivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, koju u letnjem periodu dnevno poseti i do deset hiljada ljudi. Salinitet vode Panonskih jezera jednak je salinitetu Jadranskog mora. Zaintrigirani?
Osim ovoga, voda Panonskih jezera ima i lekovita svojstva, pogotovo u lečenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja, te se u okviru kompleksa nalazi i Slana Banja i inhalacioni zdravstveni centar na otvorenom području.
Tuzla je jedini grad na svetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u samom centru grada.
Mnogi turisti iznajmljuju smeštaj u okolini grada, te koriste mogućnost rent a cara u Tuzli, koja je jako povoljna. U prilog ovome govori i činjenica da značajan broj stanovnika Tuzle veoma često koristi rent a car usluge.
Tuzla - najslaniji grad na svetu!U kompleksu Panonskih jezera se nalazi i Arheološki park – Neolitsko Sojeničko naselje sa muzejskom postavkom koja govori o kontinuitetu življenja na prostoru Tuzle još iz doba Neolita. Takođe, kompleks obuhvata i slane slapove, sportske terene i jako veliki broj ugostiteljskih objekata. Kada poželite da se odmorite u prijatnom ambijentu i zaista osetite čar ovog turističkog mesta, imate jako veliki izbor lokacija u vidu barova, kafića i restorana u okviru čitavog kompleksa.
Turistička ponuda grada obuhvata jako široku formu kulturnog turizma – pored arheoloških lokacija u Gornjoj Tuzli (neolit), možete obići i jako veliki broj kulturno – istorijskih spomenika, kojih ima čak 381.
Tuzlanski kanton, osim Panonskih jezera, pruža još mnoštvo atraktivnih destinacije netaknute šume, izvorske vode, kapacitet za lov i ribolov i mnoge pećine i jezera. Planina Konjuh sa planinsko-rekreativnim centrima je interesantno odredište, a lokacije su izuzetno pristupačne kolima, te bilo da ste na put krenuli svojim, ili ste se poslužili rent a car automobilom, sebi možete priuštiti veoma povoljan, uzbudljiv i atraktivan odmor na jednom mestu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here