Depilacija kod kućeTijelo bez dlačica oduvijek je bilo simbol ljepote, mladosti i ženstvenosti. Za time su se povodile i Egipćanke, žene jedne od najstarijih civilizacija na svijetu. Egipćanke su težile da budu lijepe i na taj su način udovoljavale bogovima. Brojne prirodne tehnike uljepšavanja prenosile su s generacije na generaciju. Jedna od tehnika uljepšavanja uključuje uporabu šećerne paste za uklanjanje neželjenih dlačica, a naziva se egipatska depilacija. Recept za ovu pastu je vrlo jednostavan i možete ga napraviti samostalno u vašem domu.
Osnovni sastojci:
2 šalice običnoga, bijelog šećera
1/4 iste šalice soka od limuna
1/ 4 iste šalice vode
Šećer je osnovni sastojak, a uz šećer potrebna je kiselina koja ima funkciju konzervansa i usporit će proces kristalizacije šećera što omogućava dobivanje glatke smjese. No, ukoliko prekuhate sastojke, možete dobiti pretvrdu smjesu. Kod cijeđenja limuna pazite da nema komadića limuna.

Priprema šećerne paste:

Depilacija šećernom pastomPomiješajte sve sastojke u većem loncu i stavite kuhati na vatru srednje jačine. Najizazovniji dio pripremanja je sam proces kuhanja. Kako se smjesa zagrijava, boja i struktura se počinju mijenjati. Potrebno je stalno miješanje kako bi se spriječilo primanje za dno posude. Vrijeme kuhanja je 30-ak minuta, a može ovisiti o sastavu šećera i vrsti pećnice. Kad primijetite stvaranje mjehurića i podizanje smjese, smanjite vatru ili na kratko maknite s vatre. Pasta je gotova kada poprimi tamnu boju meda i kada postane gusta poput sirupa, a to možete provjeriti i metodom hladne vode. Uzmite žlicu smjese i umočite je u šalicu hladne vode. Kada žlicu uzmete van, smjesa bi trebala biti čvrsta i od nje biste mogli napraviti bilo kakav oblik. Nakon kuhanja, ostavite smjesu da se ohladi 10-ak minuta (ne u hladnjaku) i zatim ulijte u staklenu posudu i zatvorite poklopcem.

Proces depilacije:

Za depilaciju trebaju vam: štapići za nanošenje (drveni štapići poput onih od sladoleda), obične trake za depilaciju (bez voska) ili stara krpa narezana na manje trake.
Prije depilacije, koža mora biti čista, nemasna, a preporuča se prije napraviti piling. Ako vam je smjesa postala tvrda, stavite je na kratko u toplu vodu da omekša. Sa štapićem uzmite pastu i nanesite je u tankom sloju na jedan dio kože u suprotnom smjeru od rasta dlačica. Na namazani dio kože stavite depilacijsku traku ili pamučnu krpu i povucite u smjeru rasta dlačica. Uzimajte malu količinu paste i depilirajte dio po dio kože ruke/noge…Pastu koja vam ostane nakon prve depilacije možete koristiti i sljedeći put.

Prednosti:

Šećerna pasta je 100% prirodna i bez konzervansa te ne može izazvati alergijske reakcije. Ako želite možete je slobodno degustirati poput slatkiša! Idealna je za osobe s osjetljivom kožom ili proširenim venama. Smjer nanošenja paste i skidanja trake drugačiji je od depilacije običnim voskom što sprječava urastanje dlačica s kojima se često borimo. Također, depiliranje je manje bolno, pasta djeluje poput pilinga pa je nakon depilacije koža glatka, mekana i bez crvenih točkica.
Egipatska depilacija poznata je kao jedna od najbezbolnijih i najučinkovitijih metoda depilacije. Ukoliko se mučite s neželjenim dlačicama, s urastanjem, crvenilom i bolnim depilacijama i zanima vas djeluje li ovaj jednostavan recept, odbacite skupe kozmetičke tretmane i probajte ovu šećernu pastu napraviti sami.

7 KOMENTARI

  1. evo ja sam isprobala i super je – jedini nedostatak je što dlačice moraju biti nešto dulje..
    a što se tiče egipćanki i šećera, pronašla sam podatak da je Egipat poznat po proizvodnji šećera pa je šećer vjerojatno bio dostupan barem bogatijim egipćankama.

  2. Ja imam pitanje: ova mera je dovoljna za depilaciju kog dela tela? Odnosno, koja mera bi mi bila potrebna za depilaciju i ruku i nogu?
    Unapred zahvalna :))

  3. Marija, ova je količina dovoljna za depilaciju ruku i nogu. Vjerojatno će ti ostati paste, a kratkim zagrijavanjem možeš je koristiti i prilikom sljedeće depilacije. Javi rezultate 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here