VolontiranjeŽelite li iskoristiti svoje slobodno vrijeme, a ujedno učiniti dobro sebi i drugima? Najbolji način je uključivanje u volonterske aktivnosti brojnih udruga, organizacija i institucija. U cijelom se svijetu promiče razvoj volonterstva, pa je 2011. godina proglašena Europskom godinom volontiranja povodom 10- te obljetnice UN- ove međunarodne godine volontiranja. Njenim obilježavanjem želi se povećati prepoznatljivost volonterskih aktivnosti te podići svijest o važnosti volontiranja za društvo i pojedinca. U Hrvatskoj je volonterstvo još uvijek neiskorišteno, ali potiče se aktivnim djelovanjem volonterskih centara u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, organiziranjem sajmova volontiranja te provođenjem javne manifestacije „Hrvatska volontira“ koja će se održati 21. rujna 2011. godine. Do tada, uključite se i vi i time ukažite na značaj pomaganja drugima za suvremeno društvo.
Volontiranje se smatra neprofitnim, slobodno izabranim djelovanjem koje se javlja u različitim oblicima. Također, podrazumijeva ulaganje u zajednicu, izgrađivanje suosjećanja, solidarnosti i prihvaćanja drugih. Dakle, volontiranje donosi višestruke koristi osobi koja volontira koje se ogledaju kroz razvoj organizacijskih i komunikacijskih vještina, razvoj samopouzdanja, veća socijalna uključenost uz mogućnost utjecaja na promjene u društvu, stjecanje vrijednoga iskustva, radnih navika te upoznavanje s budućom strukom što ponekad olakšava zapošljavanje. Najveća vrijednost volontiranja je pozitivan utjecaj na ljude, uspostavljanje novih poznanstava, razvijanje općih ljudskih vrijednosti i osobina, a nezamjenjiv je osjećaj da ste nekome potrebni. Ništa ne može zamijeniti nesebični zagrljaj djeteta s posebnim potrebama, iskreni osmijeh nemoćnog starca ili jednostavno osjećaj koristi.
Za volontiranje je dovoljan pozitivan stav, volja za pomaganjem i učenjem, malo kreativnosti, fleksibilnosti i strpljenja. U Hrvatskoj volontirati se može u knjižnicama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama (Hrvatski Caritas), posebice u udrugama za pomoć osobama s posebnim potrebama, u domovima za starije i nemoćne, u različitim udrugama koje promiču prihvatljivo društveno ponašanje ili izrađuju projekte u svrhu upoznavanja s čestim društvenim problemima (nasilje, droga, alkohol, rasna, dobna i spolna diskriminacija…). Sigurna sam da će se svatko u nečemu prepoznati i, ukoliko ima slobodnog vremena, volje i želje, izabrati područje koje će ga ispuniti. Uključivanjem u volontiranje svatko od nas, uz malo uloženog vremena, može zaista učiniti velika djela i obogatiti svoju svakodnevicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here