Sveta tri kralja6.siječnja obilježava se jedan od najstarijih katoličkih blagdana – blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, kojim ujedno završavaju božićni blagdani. Prema događajima opisanim u evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca “s istoka”, Gašpar, Melkior i Baltazar, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu. Pri tom su mu darovali tri simbolična dara – tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i plemenitu mast (smirnu) kao čovjeku. Katolici diljem Hrvatske ovaj dan obilježavaju misnim slavljima. Pojedini krajevi na svoj način obilježavaju ovaj blagdan, a svima je zajedničko da mu se podjednako raduju i odrasli i djeca.
Postoji tradicija vezana uz obilježavanje blagdana Sveta tri kralja. Na taj dan skidaju se ukrasi sa božićnog drvca i spremaju za iduću godinu, blagoslivljaju se kuće i voda.
Blagoslov kuća počinje drugi dan iza Božića, a završava 6. siječnja. Svećenik s dvojicom pomoćnika obilazi i blagoslivlja kuće započinjući sa molitvom zaziva: Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj! Prilikom blagoslova svećenik na nadvratnike kredom upisuje slova G+M+B, što su inicijali trojice kraljeva. Izvorno, ovi su se inicijali zapisivali na latinskom, pa je umjesto “G” stajalo “C” (Casparus), tako da su inicijali kraljeva ujedno označavali i akronim za Christus mansionem benedicat ( u prijevodui: Krist prebivalište blagoslivlja). Oko inicijala upisuju se brojevi koji označavaju tekuću godinu. Nakon blagoslova ukućani daruju svećenika – danas novcem, a nekada su to bili darovi u naturi.
Jedan od tradicionalnih običaja je i “vodokršće”. Na dan prije blagdana Bogojavljenja iz svake kuće jedna od žena odlazila je u crkvu po blagoslovljenu vodu kojom bi domaćin poškropio kuću, gospodarske zgrade, voćnjake, vinograde i stoku. Ostatak vode bi se bacio na vatru, jer se sveta voda nije smjela prolijevati. Na taj bi način kuća i imanje cijelu godinu bili pod Božjom zaštitom.
U nekim krajevima na taj dan kuće obilaze “zvjezdari”. Trojica dječaka odjevena kao kraljevi nose svjetleću zvijezdu, pjevaju božićne i druge pjesme, a domaćini ih prigodno darivaju.

2 KOMENTARI

  1. Sara,
    u članku prvenstveno opisuješ običaje i tradiciju vezanu uz blagdan Bogojavljanje a nisi naglasila smisao blgdana. Sveta tri kralja je pučki naziv za blagdan Bogojavljanje za koji je važna univerzalnost poruke Kristova rođenja. Dakle Krist ne dolazi samo židovskom narodu nego da spasi sve ljude. Taj osnovni smisao Bogojavljenja nije u tvom članku naglašen pa se nekako ima dojam da se radi samo o lijepim običajima.

  2. Poštovani Dragutine, hvala što ste me u tom smislu nadopunili, nesvjesno mi se u opisu običaja i tradicija pomalo izgubio osnovni smisao ovog blagdana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here