Mama i bebaRoditelj koji obavlja roditeljsku dužnost u prvoj godini djetetova života, a nije obavezno osiguran po drugoj osnovi ( npr. nezaposlen je kao ja ) i ako je dijete hrvatski državljanin, ima pravo podnijeti zahtjev za utvrđivanje prava na osiguranje ( tiskanica-SOD-Zahtjev samostalnih obveznika doprinosa) kako bi mu se godina provedena na porodiljnom upisala u radnu knjižicu i priznala kao radni staž.
Zahtjev se u 2 primjerka podnosi nadležnom područnom uredu HZMO-a na tiskanici-SOD (kupi se u knjižari) i obavezno potpisuje od strane podnositelja zahtjeva. Uz zahtjev je potrebno priložiti slijedeće dokumente:
Tiskanicu M-1P – Prijava o početku osiguranja (kupi se u knjižari) potpisanu od strane podnositelja zahtjeva
Tiskanicu M-2P – Prijava o prestanku osiguranja (kupi se u knjižari) potpisanu od strane podnositelja zahtjeva
Radnu knjižicu podnositelja zahtjeva
Presliku osobne iskaznice podnositelja zahtjeva
Potvrdu o prebivalištu za podnositelja zahtjeva – original (podigne se na MUP-u uz predočenje osobne iskaznice, putovnice ili izvoda iz matične)
Potvrdu o prebivalištu za dijete – original (podigne se na MUP-u uz predočenje izvoda iz matične)
Presliku izvoda iz matične za dijete
Presliku domovnice za dijete
Kada skupite traženu dokumentaciju i ako vam je period obavljana roditeljske dužnosti od godinu dana već istekao, na HZMO će vam odmah upisati radni staž u radnu knjižicu.

2 KOMENTARI

  1. MENE ZANIMA DALI TAJ STAŽ KOJI MI JE UPISAN ZA PRVO DIJETE PROVEDENO NA PODODILJNOM VRIJEDI I KAD MI UZIMAJU PROSJEK STAŽA ZA DRUGO DIJETE ZA NAKNADU (SAD KAD SAM ZAPOSLENA) ONIH 12MJ ILI 18 SA PREKIDIMA(DA MI SE NEBI DESILO DA DOBIJEM 200 KN ZA ODRŽAVANJE TRUDNOĆE). GDJE GOD DA PITAM NITKO NEZNA.HVALA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here