SmrekaSmreka sa češerimaSmreka 3Smreka 4Smreka je crnogorična vrsta drveća koja može narasti u visinu do 50 m i pritom u prsnom promjeru doseći preko 1 m.
Često može stradati od vjetroizvala zbog svog plitkog korjenovog sustava bez centralnog korijena, ali sa brojnim bočnim korijenjem.
Grane se kod smreke javljaju u pršljenastom rasporedu i sabljasto su zakrivljene. Iglice su ravnomjerno spiralno raspoređene, većinom usmjerene na sve strane, dugačke oko 25 mm.
Za razliku od jele gdje češeri stoje uspravno na granama, kod smreke oni vise sa grana. Smreka cvate u travnju i svibnju, pa čak i u lipnju, zavisno od nadmorske visine na kojoj dolazi. Češeri otpadaju cijeli sa grana kad izbace sjemenke.
Kora smreke je u mladosti glatka i sivozelena, a kasnije prelazi u raspucalu, okruglasto-ljuskastu koru crvenkaste boje.
Smreka je otporna na mraz, ali je i vrsta polusjene pa ne podnosi baš dobro zasjenu gustih krošanja. Osjetljiva je na ljetne suše. Iziskuje hladniju i vlažniju klimu. Specifičnog je mirisa.
Najzastupljenija je vrsta u proizvodnji božičnih drvaca. To je vrsta koju nažalost greškom većina ljudi zove „bor“ prigodom proslave božićnih blagdana.
Od mladih se izbojaka iglica mogu pripremiti sirup, sok, čaj, smrekin med i štošta drugo. Od iglica, isto tako, destilacijom možemo dobiti eterično ulje, a od smole terpentin. Mlade su iglice bogate vitaminom C.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here