Uređenje malih prostoraAdekvatan nameštaj:
Ušteda prostora je česta tema mnogih, naročito onih koji žive u malim kućama ili stanovima. Da bi se pronašlo što bolje rešenje za male prostora višefunkcionalni nameštaj je jedan od predloga. Na ovaj način se postiže maksimalno iskorišćavanje prostora kojim se raspolaže.
U domu koji nije previše prostran najvažnije je da bude funkcionalan i što je moguće više prostran što se svakako može postići uz pomoć savremene industrije u proizvodnji nameštaja.
Veličina prostora:
Dovoljno veliki stambeni prostori privilegija su pojedinaca koji sa opremanjem ovakvih prostora nemaju nikakvih problema. Preostala većina ipak mora dobro da se potrudi da u znatno manjem prostoru u kome živi, sve prilagodi za normalan život. Među nezaobilaznim detaljima svakog dnevnog boravka iz ranijih godina nalaze se robusni regali koji zauzimaju najviše prostora, a u krajnjem dostignuću kad je zauzimanje previše prostora spadaju kaučevi koji se rasklapaju i služe za spavanje.
S malo mašte i kreativnosti svaki prostor se može vizuelno povećati i unošenjem novina u cilju rasterećivanja prostora za normalno funkcionisanje.
Svaka prostorija za sebe:
Ukoliko renovirate kupatilo u kome Vam kada zauzima najviše prostora a pri tom je i ne koristite na pravi način, pravo je vreme da je zamenite tuš kabinom i na taj način uštedite na prostoru. Za ljubitelje kupanja jedino adekvatno rešenje u ovom slučaju mogu bti ugaone kade koje svakako zauzimaju manje prostora od klasičnih kada i oblika. Pored klasičnih tuš kabina pruža se mogućnost ugradnje italijanskih tuševa odnosno neozidanih kabina koje su naslonjene na pod sa staklom i kanalicama koje služe za odvođenje vode. Kao jedno od dobrih rešenja smatra se i kombinacija dela za tuširanje odvojena pregradnim zidom od druge na kojoj je mašina ili wc šolja. Mašina za sušenje se svakako postavlja na mašinu za pranje veša što je automatski ušteda prostora. Klasične radijatore odavno su zamenili sušači peškira čime se pored dovoljne zagrejanosti prostorije postiže bolji izgled bez gomile vlažnih peškira naslaganih svuda po kupatilu.
Zidove u kupatilu takođe treba iskoristiti što bolje. Sa ugradnim vodokotlićem to je jedno od rešenja gde se slobodan prostor nad wc šoljom može iskoristiti za police i sl.
Korišćenje kompaktnih kuhinja za male prostore uglavnom je vezano za vikendice. S obzirom da su u dizajnerskom smislu savršeno rešene primena u malim prostorima kao što su garsonjere i mali stanovi je jedno od najboljih rešenja. Konstantno traženje različitih rešenja u iskorišćavanju prostora na što funkcionalniji način posao je vrhunskih dizajnera enterijera i nameštaja. Tako je na primer nastala grejna ploča u kuhinji koja se može izvlačiti iz radne površine čime se dobija još veća radna površina. Ovakvi kuhinjski elementi se nažalost ne mogu naći na našem tržištu ali svakako mogu poslužiti kao ideja u opremanju enterijera.
Opremanje trpezarije na prvom mestu zahteva odgovarajući trpezarijski sto. Stolovi koji se po potrebi mogu povećati izvlačenjem dodatnih ploča su idealni kod malih trpezarija i kuhinja. Funkcija ovakvih stolova ne mora biti samo u svrhu obavljanja obroka na njima već ponekad može da posluži i umesto radnog stola ili stola u dnevnom boravku.
Višefunkcionalan nameštaj je jedino pravo rešenje kako da se uštedi na prostoru. Tako recimo kreveti treba da imaju fioke dovoljne veličine da se u njih smesti posteljina ili neke druge stvari i sitnice poput knjiga i sl.
Krevete koji se po potrebi izvlače iz ormara možete videti u zapadnim zemljama gde im je posvećena čitava jedna grana industrije u projektovanju i njihovoj izradi. Na našem tržištu gotovo da ne postoje što je zaista velika šteta s obzirom na njihovu odličnu praktičnu stranu. Karakteriše ih pored značajne uštede prostora izuzetna udobnost i trajnost.
Pri adaptaciji kuća ili stanova kao i opremanju kompletnog enterijera treba imati pre svega dobre i pouzdane majstore. Ukoliko nemate ideje i niste previše stručni u ovoj oblasti uvek možete potražiti pomoć stručnjaka arhitekte ili dizajnera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here