Uskrsni običaji i pisaniceUz Uskrs ili Vuzem vežu se mnogi narodni običaji, a nezaobilazni dio uskrsnog darivanja su pisanice – obojena i ukrašena kokošja jaja.
Postoje podaci da je običaj bojanja jaja bio prisutan još u pradavnim vremenima. To potvrđuju pronađene obojane lupine jaja u starim germanskim grobovima te jaja izrađena od gline sa urezanim šarama pronađena u starim skandinavskim grobovima. Slični nalazi pronađeni su i u starim slavenskim grobovima.
Zašto se jaja boje baš za Uskrs i zašto su jaja uopće prisutna u vrijeme ovog najvećeg kršćanskog blagdana? Kao što Uskrsnuće Isusa Krista predstavlja početak, izvor novog života, tako je i obojeno jaje simbol začetka života. Obojena jaja štite kuću i ukućane od zla i čuvaju se poslije Uskrsa što je dulje moguće. Uz obojena jaja, za vrijeme Uskrsa pojavljuje se i zec. Pojava zeca je noviji europski običaj i više se pojavljuje u gradskim sredinama nego u tradicijskim, seoskim sredinama. Zašto zec? Smatra se da je zec kao plodna i umiljata životinja potreban u zajedništvu sa jajetom.
U Hrvatskoj bojanje jaja predstavlja pravu umjetnost i likovno bogatstvo. Bojanje jaja radi se na Veliki četvrtak ili petak, ponegdje i u subotu. U starim vremenima jaja su se bojala materijalima koji su tada bili na raspolaganju – ukrašavala su se voskom i zatim kuhala u vodi sa lupinama luka ili jabučne kore. Kasnije se se počele proizvoditi razne naljepnice-sličice s biblijskim motivima i natpisima “Sretan Uskrs” i lijepiti na jaja. Danas u trgovinama postoje i posebne boje za bojanje jaja.
Opće prihvaćen naziv za obojana jaja kod nas je pisanice. Kad bi pisanice bile skuhane i ukrašene, premazale bi se uljem kako bi postale sjajne. S vremenom su se uz kokošja jaja pojavila i ukrašena jaja izrađena od drugih materijala – drvena jaja, licitarska jaja od tijesta, jaja od voska, kokošja jaja obučena u tekstil i sl.
Uz Uskrs i pisanice vežu se i razni drugi običaji. Tako se u Međimurju djevojke na “Pisano nedeljo”, prvu nedelju iz Uskrsa, međusobno darivaju pisanicama i postaju posestrime, a taj običaj poznat je pod nazivom “sestrenje”.
Tucanje jajima također zauzima značajno mjesto među uskrsnim običajima. U nekim krajevima tucanje se radilo na uskrsni ponedeljak, a negdje na prvu nedelju iz Uskrsa. Djeca bi tucala jaje napola sakriveno u šaci, i čije bi jaje prije puklo taj bi bio gubitnik. Postojao je i običaj gađanja jaja kovanicama, pa tko je pogodio jaje tako da ga je novčić probio i ostao stajati, dobio je to jaje. Zatim kotrljanje jaja niz kosinu – jaje je dobio onaj čije se najdalje otkotrljalo.
Međutim, običaj bez kojeg se ni dandanas ne mogu zamisliti uskrsni blagdani je bojanje jaja, pri čemu najbolje dolazi do izražaja individualna kreativnost i maštovitost, tako da svako jaje predstavlja pravo malo umjetničko djelo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here