Uvježbavanje psa - ispravljanjeLakše je uvježbati neko ponašanje nego ga ispraviti. Psi razmišljaju na svoj način. U svijesti im je upravo ono što ovog trenutka čine ili ono što mi činimo. Iz tog razloga psi nas mogu krivo razumijeti i raditi pogrešno, a misliti da stvar rade na zadovoljstvo svojih vlasnika. Završi li pas neku poznatu vježbu na drugačiji način, prionite ispravljanju.
Pas se zna i inatiti, stoga budite oprezni! Kod nekih pasa (žešćih) događa se da se pobune zbog nezadovoljstva svojim vođom. Nemojte se naći u toj koži. Ako ste svog psa upoznali i vi se prilagodili njemu, opasnosti od gubitka autoriteta nema. U slučaju da pas ne izvrši vježbu, morate biti dosljedni. Primjerice, ako izdate naredbu “Sjedni!” a on ništa, izdajte je još jednom, a potom ga potaknite tako da mu zadnji kraj pritisnete prema dolje.
Kao i kod učenja, bitno je da vas vaš pas razumije i da zna što mora učiniti. Kad mu je to jasno i kad zadatak obavi ispravno, ne zaboravite ga nagraditi. Budite dosljedni, naravno uz pretpostavku da je vaš pas naredbu uvježbao uz pohvale i nagrade, zahtijevajte od vašeg psa da naredbu izvede bez obzira da li je raspoložen za to ili ne. Ustrajte na izvršenju, ali bez ljutnje i galame. Budite pozitivni i nikako ne pretjerujte.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here