Uvježbavanje psa - izražavanje pohvaleU procesu uvježbavanja vašeg psa, na visokom je mjestu POHVALA. Kako ju izraziti?
Glas! Za svaku uspješno obavljenu zadaću psa treba pohvaliti. Najčešće je to “BRAVO!” i glađenje psa po glavi. Ako je pas mlad i u fazi intenzivnog učenja, uz glas i glađenje obavezno ide i poslastica.
Poslastica! Poslastice (najčešće keksiće) držite u đepu i uvijek spremne za brzo davanje. Zašto brzo? Iz razloga što pas mora shvatiti zašto je dobio poslasticu. Pogrešno je psu dati poslasticu na način da mu kažete “Sjedni!” nakon vježbe koju ste uvježbavali, jer će shvatiti da je nagrađen zato što je sjeo. Dakle, poslastica ide u pravom trenutku i za pravu stvar.
Igračke! Gotovo svaki pas burno i intenzivno doživljava datu mu igračku. Iskoristite to i psa nagraditeigračkom za teže, a uspješno izvedene vježbe.
Glađenje! Pas se uistinu mora potruditi da shvati kad je glađenje pohvala, a kad izraz ljubavi. Glađenje kao izraz ljubavi je pohvala za postojanje njega kao stvora uz nas, jer će vlasnik svakodnevno mnogo puta pomilovati psa. Ali kad uz odrađenu vježbu možda dobije i keksić, pas će znati da je to pohvala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here