Vlasnik i pasDa bi vježbanje sa psom bilo uspješno, važno je ostvariti što bolju komunikaciju vlasnika i psa. Pas vas mora razumjeti i mora znati da mislite ozbiljno, da bi vas ozbiljno shvaćao. Ne izdajte hrpu zapovjedi, jer ćete zbuniti vašeg psa ,a naposljetku i sebe.
Ne zaboravite: vi ste centar svemira za vašeg psa i imate ogromnu odgovornost za njegov kratak život. Učinite to na način da budete ponosni i dostojni. Ni jednom drugom živom stvoru to nećete predstavljati. Pazite, tu ste da zadovoljavate sve zahtjeve svog psa, on je vas odredio da rješavate sve njegove probleme jer ste vi za njega VOĐA!
Prva predispozicija skladnog tima vas i vašeg psa je zadovoljena vašim izborom za vođu. Da biste na svog psa djelovali uvjerljivo, prema njemu morate uvijek biti čvrsti i odrješiti, ali ne i grubi. U protivnom, pokažete li neodlučnost i nesigurnost, vaš pas vas neće doživljavati ozbiljno, pa će stvari raditi na svoj način, a od vas će očekivati samo da mu se pridružite. Još je gore ako pas uoči vašu nesigurnost- tada i on postaje nesiguran jer ste mu vi uzor.
Za skladan odnos odgovorni ste vi i nitko drugi! Poziv na igru, maženje, vježbanje, inicijativa neka uglavnom dođe od vas, no ponekad i vi prihvatite poziv na igru od strane vašeg psa, ali odaberite igru koju vi želite igrati. Nikako se nemojte orijentirati prema zahtjevima i ponašanju vašeg psa. Drukčije ponašanje prepustite svojim ukućanima,rodbini, susjedima,..Vi ste na vrhu piramide, vaš pas to jako dobro zna i i zbog toga će biti sretan.
Ukoliko imate dominantnog i samosvjesnog psa, to se prethodno rečenog morate čvršće držati! Ako se vaš pas ponaša krajnje nepredvidljivo i neprimjereno, a sami sa time ne možete izaći na kraj, potražite savjet stručnih ljudi i to na vrijeme!

2 KOMENTARI

 1. sve teze navedene u članku ne drže vodu odnosno napisala ih je osoba koja nema psa, a o odgajanju psa nema pojma… npr. Vi ste na vrhu piramide, vaš pas to jako dobro zna i i zbog toga će biti sretan….teorija je to koja se temelji na pretpostavkama da je pas nastao od vuka odnosno da poštuje vođu čopora…znanstveno je dokazano da pas niti potječe od vuka…odnos pas-vlasnik treba se temeljiti na povjerenju i jedan drugog trebaju prihvaćati kao ravnopravne članove zajednice…

  • Složiti ću se Vama kada citirate dio napisa ….piramida..i slično.. jer nije baš najsretnije i najspretnije sročeno. Ali šta ćete napisao i poslao i potom i sam uočio! E sad bih trebao kontaktirati portal…i malo to dotjerati….
   Vi navodite da je znanstveno dokazano da pas ne potječe od vuka…itd. Kako je ovo portal krasnog naslova “sveosvemu” dajte ta saznanja s argumentima podijelite sa svima nama…Evo iskreno osobno sam vrlo znatiželjan.
   Da ono još malo usput…IMAM PREKRASNOG PSA I ON IMA MENE i na taj odnos prožet ljubavlju i povjerenjem sam izrazito ponosan. Zna puno toga ali ne i previše a sve što zna naučio sam ga osobno! Istina i griješio sam i popravljao sam i to još uvijek činim…Vrijedno skupljam njegove kakače, vodim ga u društvo drugih malih i velikih pasa, planinarimo, gotovo posvuda idemo zajedno, nalazim mu zdrave cure i mogu Vam reči BAŠ MU NIŠTA NE FALI!!!
   Ovdje imam i jedno pitanje za Vas: Ima li pas osjećaje? Ja tvrdim da ima a neki poznati biolog kojemu sam zaboravio ime, u svojoj knjizi tvrdi da pas sve što radi radi instiktivno i da nema osjećaje. On je znanstvenik. Slažete li se sa njim?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here