Važnost auto karte na putu u inostranstvoAko spadate u one koji vole da putuju sopstvenim automobilom svugde gde je to moguće, onda sigurno znate koliko je važno da uvek kod sebe imate auto kartu.
Iako živimo u 21. veku, koji se sa pravom smatra vekom tehnologije, činjenica je da ništa ne može da zameni papirnu autokartu. Jeste, postoji mnogo sajtova i aplikacija pomoću kojih možete vrlo lako da se snađete gde god se nalazili, ali uvek se može desiti da, na primer izgubite signal mobilne mreže, a samim tim gubite mogućnost ulaska u određenu aplikaciju. Tada ćete shvatiti pravi značaj posedovanja jednostavne, papirne autokarte.
Uz to, ne zaboravite da, čak i ako imate ne tako dobru autokartu, ona će vam umnogome pomoći da se snađete u bilo kom mestu. Najbolje je da čim uđete u neku zemlju kupite najnoviju autokartu. Njih najčešće možete pazariti kada svratite da dopunite rezervoar vašeg automobila, jer ih ima gotovo na svakoj pumpi.
Mada iskustva vozača govore da oni mahom i ne koriste papirne autokarte, ali ih uvek imaju u svom vozilu. Što kaže naš narod: “Zlu ne trebalo”. Jer sama činjenica da mogu da reaguju u trenutku kada pomisle da su se izgubili u nekoj stranoj zemlji, umnogome rasterećuje sve vozače.
Prilikom razgovora sa čovekom koji često putuje u inostranstvo, saznala sam i kako se takvi ljudi ponašaju pre nego što krenu na putovanje. On mi je rekao da čak i kada ide u zemlju u kojoj je pre toga imao prilike da putuje, obavezno na internetu pronađe svoje odredište, kao i najkraći put do njega. Na taj način kreće na put prilično rasterećen, jer zna kojim putevima je najbolje da vozi. Međutim, kaže da mu se puno puta dogodilo da je na licu mesta naišao na promene, te je morao da ide alternativnim putevima, kada mu je itekako papirna autokarta bila od pomoći. To se uglavnom događalo na putevima na kojima su bili izvođeni radovi, pa je saobraćaj preusmeravan na druge pravce. A i moj prijatelj, kao i mnogi drugi vozači se slažu u jednom: da im je u takvim situacijama papirna autokarta puno pomogla, iako su mislili da neće biti potrebe da je upotrebe, jer su se oslonili na mobilne uređaje koje su imali.
Međutim, ne treba zaboraviti vrlo bitne karakteristike, odnosno “probleme” do kojih može da dođe prilikom korišćenja mobilnih uređaja u inostranstvu. Prvo, moguće je da mobilni operater zemlje u kojoj se nađete ne podržava korišćenje vaše kartice, to jest da je neophodno da kupite karticu lokalnog operatera, što vam stvara nepotrebnu peripetiju i trošak. Zatim se lako može dogoditi da izgubite signal na mobilnom uređaju ili, pak i ako ga imate da bude slabiji, pa ne možete u datom trenutku da koristite vaš telefon ili tablet. I na kraju, a možda najpresudniji momenat jesu troškovi. Poznato je da je korišćenje telefona u romingu, to jest u inostranstvu, izuzetno skupo. Pa se lako može dogoditi da vas putovanje i pronalaženje pravog puta pomoću mobilnog uređaja skupo košta. A da biste izbegli sve ove i još mnogo drugih mogućih i nemogućih neprijatnosti, dovoljno je da kupite autokartu određene zemlje, koja uglavnom košta par evra. Što je, složićete se, mnogo jeftinije od mogućeg računa za korišćenje mobilnog uređaja u inostranstvu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here