Degenija u cvatuDegenijaTo je mala, nježna, skromna i niska trajnica sa dugim i razgranatim korjenovim sustavom koji prodire duboko na blago nagnutim planinskim točilima i pukotinama stijenja.
Javlja se na istočnim i sjeveroistočnim ekspozicijama i to na nadmorskoj visini od 1200 do 1300 metara.
Stabljika joj je visoka maksimalno 10-tak cm. Cijela je biljka prekrivena gustim i prileglim srebrnastim dlačicama. Cvjetovi su joj izrazito žuti. Cvate odmah nakon što okopni snijeg (5. – 6. mjesec). Plodovi su sivkasti.
Ova biljka predstavlja najinteresantniji reliktum i endemičnu vrstu naše flore. Najrjeđa je biljka u Hrvatskoj. Zaštićena je zakonom od 1964. godine. Nalazimo je samo na tri određena mjesta na Velebitu pa je možemo smatrati simbolom Velebita i Hrvatske. Isto tako valja napomenuti da se kao hrvatski simbol nalazi na kovanici od 50 lipa, na hrvatskim poštanskim markama, a po njenom je imenu nazvana novinarska nagrada „Velebitska degenija“ koja se svake Degenija na kovaniciDegenija na markigodine na Dan planeta Zemlje 22. travnja dodjeljuje za najbolji autorski rad o zaštiti okoliša.
Ime joj je nadjenuto po mađarskom prirodoslovcu Arpadu von Degenu koji ju je i otkrio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here