Jesen je. Onaj period u godini kada smo već i zaboravili letnji godišnji odmor, već odavno upali u dosadnu kolotečinu svakodnevnog života i period kada nam je mala promena i više nego potrebna. Lepo nas služi vreme ove jeseni, pa to treba iskoristiti. U šta je bolje investirati nego u jedinu stvar koju plaćamo, a koja nas čini bogatijima?! Da, i mi mislimo na putovanje. Trenutno, dve najposećenije vikend destinacije jesu Solun i Sarajevo. Dva izuzetno zanimljiva grada u kojima možete provesti izuzetne trenutke, pronaći interesantne kutke i napuniti baterije koje se u užurbanoj sredini u kojoj svi živimo vrlo brzo troše.
Vikend destinacije - Solun i SarajevoBeograd i Solun deli oko 700 km puta, ali se on ne oseti ukoliko putujete noću. Ukoliko vam fale more, priroda, grčka kuhinja i možda šoping, Solun je pravi izbor. Čekajte da vas oduševe znamenitosti koje krase ovaj grad. Čak iako ste boravili u ovom gradu, postoje ona mesta kojima uvek možete da se vratite.
Prisetite se Aleksandra Velikog, antičkog vojskovođe čiji je veći deo života pokriven velom tajne. Obiđite muzejsko utvrđenje koje je ujedno i simbol Soluna – Belu kulu i sa sobom ponesite jednu od najlepših uspomena, pogled na ceo grad. Šetnja dokovima, miris mora i svežine, ono je u čemu ćete uživati tokom celog boravka. Sakralni i muzejski objekti ređaju se jedan za drugim, vi izaberite koje ćete posetite, u skladu sa vremenom kojim raspolažete. Ako ste ljubitelj muzeja, ne oklevajte. Tokom šetnje ćete bivati opčinjeni arhitekturom pojedinih građevina. Onda ćete naići na Rotondu (Kamaru/Galerijev slavoluk), sigurno zastati pred ovim zdanjem i dozvoliti mu da vam ispriča svoju priču.
Vikend destinacije - Solun i SarajevoUkoliko vam se, pak, ne putuje na jug i imate manje vremena za put, svakako preporučujemo Sarajevo. Od Beograda do Sarajeva stižete za nepunih 5 sati i, pošto niste mnogo umorni od puta, spremni ste da udahnete grad. Šetnja Baščaršijom će učiniti svoje. Prepustite se ukusima sarajevskih, nadaleko čuvenih, specijaliteta, zasladite se baklavom ili popijte kafu iz fildžana. Ovaj divan autentičan ambijent učiniće da se osetite stotinama godina daleko.
Otkrijte tajne koje sarajevske kuće čuvaju vekovima. Upoznajte još neki običaj vezan za ovu kulturu, upoznajte mesta opevana u mnogim pesmama i opisana u proznim remek-delima naših pisaca. Sarajevo priča jedinstvenu priču o načinu života na ovom prostoru još iz doba Osmanskog carstva, kulturi koja se kroz istoriju prepliće sa austrougarskom i preoblikuje nakon Prvog svetskog rata, a sve se to susreće sa modernim trendovima koji vladaju danas.
Kao mala metropola, ovaj gradić nudi za svakog ponešto. Sa kaldrme se možete premestiti u prirodno okruženje. Na primer, postoji jedno šetalište od banjsko-turističkog naselja Ilidža do Vrela Bosne, koje je opasano stablima platana i kestena u dužini od 3,5 km! Ono je, po mišljenju mnogih, najlepši drvored u BiH. Ovaj “tunel” od raskošnih krošnji je turistička atrakcija Sarajeva i svojevrstan spomenik prirode. Ako imate vremena i ljubitelj ste prirode, prepustite se i uživajte!
Ukoliko smo uspeli da vas podsetimo koliko su putovanja, čak i ona kratka, vredna i zanimljiva i koliko volite da učite nove stvari, mislimo da je vreme da pakujete kofere!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here