Brzo hodanjeVitalnost je osjećaj koji vam omogućuje da na kraju teškog dana osjećate da imate snage i za novo sutra. Kako bi se osjećali vitalno i zadovoljno životom, trebali bi voditi računa o pravilnoj prehrani, što znači jesti niskomasne a istovremeno visokoenergetske namirnice, redovito vježbati i pronaći vremena i načine za opuštanje i punjenje baterija.
Bez obzira u kojoj se formi trenutno nalazite ili kojih ste godina, vježbanje će vam podignuti nivo energije i potaknuti osjećaj zadovoljstva. Poznato je da vježbanje potiče oslobađanje endorfina – tvari u mozgu koja utječe na dobro raspoloženje, smiruje i doprinosi jasnijem razmišljanju.
Vježbanje bi svakako trebalo postati dio svakodnevice, a svatko bi trebao osmisliti svoj vlastiti program vježbanja, program koji će biti u skladu sa trenutnom formom, godinama, mogućnostima i željama.
Kako bi vježbanje postalo dio vaše svakodnevice, pomoći će vam slijedeći savjeti:

  • Svakako odaberite nešto u čemu ćete uživati barem tri puta po pola sata tjedno. Jer, bolje je redovito kraće vježbati, nego se povremeno preforsirati.
  • Bez obzira za kakav tip vježbanja se odlučili, uvijek počnite lagano, vodeći računa o svojim trenutnim mogućnostima, pa postepeno polako pojačavajte tempo.
  • Izaberite aktivnosti koje će biti u skladu s vašim potrebama. Npr. aerobno vježbanje poput hodanja, vožnje bicikla ili trčanja ubrzava disanje, rad srca i doprinosi sagorijevanju tjelesnih masnoća, pa ako imate problema s linijom, neka od ovih vježbi može biti dobro rješenje za vas. Brzo hodanje ili plivanje povećava izdržljivost, joga fleksibilnost, dizanje utega snagu itd.
  • Izaberite one fizičke aktivnosti koje vam oslobađaju um, dozvoljavaju da vam misli slobodno lete – tzv. meditaciju u pokretu ( to može biti hodanje na duge staze, vožnja biciklom, plivanje).
  • Razmislite o tome da li volite vježbati samostalno ili kao dio skupine. Ako niste “samotnjak”, pridružite se nekoj skupini.
  • Odaberite više od jedne vježbe, da ne bi došlo do zasićenosti, a ujedno će se razgibati različiti dijelovi vašeg tijela.

I na kraju, vježbanje ne znači da se obavezno morate učlaniti u neki klub ili nabaviti neku skupu opremu. Neki oblici vježbanja možda su već povremeno dio vaše dnevne rutine (npr. hodanje, ples, vožnja biciklom), pa ih samo treba pretvoriti u redovne aktivnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here