Jagodičesto voćeSirup je gusti sok od voća kuhan s većom količinom šećera. Najčešće se pripremaju sirupi od jagodičastog i bobičastog voća iz kojeg se lako cijedi sok, poput malina, kupina, borovnica, ribizla i sl. Uloga šećera je da sačuva voće od kvarenja. Kratkim kuhanjem sirup zadržava boju i okus voća. Uz to, voćni je sirup jednostavnije pripremati nego pasterizirane sokove.
Većina voćnih sirupa priprema se tako da se mekano jagodičasto ili bobičasto voće zgnječi i s malo šećera ostavi preko noći na hladnom mjestu. Drugi dan se procijedi sok, kojem se dodaje još šećera – prosječno na 1 kg voća treba dodati 1-1,5 kg šećera. Sok sa šećerom kuha se samo 5 minuta i vruć nalijeva u boce. Boce treba odmah nakon punjenja zatvoriti gumenom kapicom ili plutenim čepom. Sirup se ne smije kuhati dulje od 5 minuta jer će voće izgubiti aromu i vitamine. Dobro je spremati ga u tamne boce da se sačuva prirodna boja, a ako ih nemate, zamotajte ih papirom. Kad se boca jednom otvori, sirup se neće brzo kvariti, ali ga treba držati u hladnjaku.
Sirupi se koriste kao osvježavajući napitci, razrijeđeni s mineralnom ili običnom vodom, te kao preljevi za pudinge, kolače i druge slastice.
Sirup od kupina Sirup od ribizla

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here