Hrvatski otoci predstavljaju neke od najpoželjnijih europskih ljetnih destinacija; prirodne ljepote, bogata povijesna i kulturna baština te prilagođenost modernom turizmu čine ih magnetom za posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Ipak, i među njima postoje oni – najbolji. Donosimo vam kratki vodič kroz pet najzanimljivijih hrvatskih otoka.
charter croatia
RAB – Jedinstvena kombinacija krškog reljefa i hrastovih šuma (Rab je jedno od svega nekoliko mjesta na Mediteranu gdje se mogu naći hrastove šume) te šljunkovite plaže čine Rab popularnom ljetnom destinacijom. Turisti većinom provode vrijeme na plažama; preporučujemo vam Kalandaru i Lopar (većina tog malog poluotoka je jedna šljunčana plaza), dok oni željni aktivnog odmora istražuju brojne otočke trekking I biciklističke staze. Otok je to duge povijesti, što se može provjeriti samo jednom šetnjom kroz povijesnu jezgru grada Raba i pogledom na njegove zidine. Rab je destinacija dostojna kraljeva, a turizam na otoku i započeo je kraljevskim posjetom; britanski kralj Edward VIII i njegova partnerica Wallis Simpson posjetili su Rab još davne 1936.
mljet yacht holiday
MLJET – Najjužniji od velikih jadranskih otoka najpoznatiji je po svom Nacionalnom parku koji se odlikuje unikatnim ekosustavom, neobičnoj razvedenoj obali i sustavu slanih jezera kakav je atipičan i rijedak i na globalnoj razini. Često ga se naziva „najzelenijim otokom na Jadranu“, s obzirom da je oko 84 posto površine prekriveno šumom. Očarati će vas svojim mjestašcima, skrivenim zaljevima i uvalama te toplom ali osvježavajućom klimom. Imajte na umu da mreža cesta na Mljetu nije kompleksna, a autobusne linije praktički ne postoje pa se za prijevoz ljeti koriste privatne taksi službe. Što se tiče povezanosti s kopnom, postoje svakodnevne linije za Dubrovnik, a otok je povezan i s Korčulom, Splitom, Lastovom, Šipanom i Barijem (Italija).
hvar croatia
HVAR– Najsunčaniji otok na Jadranu, sa 2718 sunčanih sati godišnje, uspješno se odupro galopirajućoj industrijalizaciji i zadržao svoju prirodu neokaljanom. Grad Hvar nekoć je bio trgovački i kulturni centar cijelog Jadrana i pomorska vojna baza u Srednjem vijeku, čemu svjedoče njegove sedam stoljeća stare zidine. Turistička ponuda Hvara uistinu je sveobuhvatna; brojne agencije nude obilaske arhipelaga Pakleni otoci, postoje poligoni za bavljenje svim popularnijim sportovima, gastronomska ponuda, plaže i noćni život su atraktivni, a čak se nametnuo i kao destinacija zdravstvenog turizma s obzirom da na otoku postoji nekoliko cijenjenih wellness i spa centara. Savjet: svakako posjetite Hvarsko povijesno kazalište i upoznajte se s dugom i plodnom kazališnom tradicijom otoka.
korcula croatia
KORČULA – Rodno mjesto velikog avanturista Marca Pola pretvorilo se u omiljenu destinaciju svih koji Jadran obilaze na jahti ili sličnom plovilu; otok posjeduje mnoštvo prirodnih luka na sjeveru, dok mu južna obala obiluje plažama i uvalama. Glavno naselje, grad Korčula, čije su ulice raspoređene u oblik riblje kosti kako bi se stvorila zaštita od jakih vjetrova, mjesto je povijesnih znamenitosti poput katedrale Svetog Marka ili franjevačkog samostana iz 15. Stoljeća. Za one koje povijest i ne zanima u toj mjeri ostaju poznata korčulanska vina, manifestacije poput Marko Polo Festa ili festivala barokne glazbe te brojni vodeni sportovi.
otok murter
MURTER – Svega dvadeset metara mora dijeli Murter od hrvatskog kopna, stoga i ne čudi da je još davno izgrađen most kako bi otok postao pristupačniji posjetiteljima. Na njemu su četiri naselja – Murter, Jezera, Tisno i Betina – čiji su se stanovnici nekad bavili brodogradnjom, maslinarstvom i vinarstvom, a danas pretežito turizmom. Otok je najbolje posjetiti dok se održava godišnja jedriličarska regata Latinsko idro, no manje ili veće manifestacije na otvorenom traju tokom cijele turističke sezone, a festivali elektronske glazbe (Garden, Electric Elephant, Soundwave, Stop Making Sense) privlače tisuće posjetitelja. Brojne turističke agencije stacionirane na Murteru nude obilaske obližnjeg arhipelaga Kornati, što je izlet koji nikako ne biste smjeli propustiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here