Pčela u oprašivanju cvijetaPčelaPčelinje saćeOvi dani ne samo da su vrući, već su i slatki zbog vrcanja meda. Mnogi koji nisu upućeni u pčelarenje misle da pčelari na košnicu stave pipu i da kroz nju teče med u potocima. Međutim, vrcanje meda je malo složeniji postupak.
Pčelar prvo otvara košnicu i iz svake vadi okvire koje su pčele napunile medom. Da ne bi pčele “posumnjale” da im nedostaje meda, pčelar umjesto izvađenih okvira stavi prazne tako da pčele nastave puniti saće medom. Zatim se na punim okvirima otklapa zatvoreni dio saća te se oni stavljaju u vrcaljku koja radi na principu centrifugalne sile. Kad se okviri (njih 4 ili 6) okreću u vrcaljki, kapljice meda padaju na stijenke vrcaljke i cijede se u lonac. Taj se postupak mora ponoviti nekoliko puta jer svaki okvir ima saće koje pčele grade s dvije strane, tako da i med izlazi iz saća na dvije strane. Iz lonca se med pretače u kante za med, a tek onda u staklenke. Hermetički se staklenke zatvore, nalijepe se naljepnice i sve je spremno za prodaju. Naravno, sve mora biti čisto jer se radi o prehrambenom proizvodu.
Sigurno će se neki zapitati jesu li pčele gladne ako im čovjek uzima med. No, pčelarenje je briga oko pčela tijekom cijele godine, a to uključuje i prihranjivanje pčela tijekom zime, zbrinjavanje mladih rojeva, saniranje zaraze itd. Još jedna zanimljivost: u sastavu meda nalazi se i voda, a nju pčele piju na pojilištu koje im pripremi njihov pčelar. Može se na kraju i reći da med teče u potocima iz vrcaljke, ali taj potok stvara mnoštvo kapljica meda iz saća koje su vrijedne pčele donijele u svoju košnicu.

1 KOMENTAR

  1. Uistinu originalan članak, jednostavan i vrlo pristupaćan. Ozbiljna stvar na jednostavan način. Vjerujem da autor raspolaže s mogo znanja vezano uz pčele i pčelinje proizvode pa bi bilo krasno da nam stavi sve to na raspolaganje. Npr.kako poćeti sa držanjem pćela, koje pčele, koliko je ono optimalno broj košnica,….kako se stvara propolis, mliječ (ili slično)…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here