KorizmaKorizma je vrijeme pokore i odricanja, molitve i dobrih djela, u kojem se kršćani pripremaju za slavljenje Uskrsa. Traje 40 dana i otuda naziv četrdesetnica ( lat. quadragesima).
Korizma počinje Pepelnicom ili Čistom srijedom, a završava na Veliki Četvrtak. U tom vremenu kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi, da bi pomireni s Bogom i ljudima, čista srca mogli slaviti Uskrs. Pošto Uskrs po svojoj važnosti nadilazi ostale liturgijske blagdane, za njega se treba pripremiti u strogoj čistoći i ozbiljnoj pokori. U tom razdoblju liturgijska odjeća je ljubičaste boje, ne ukrašavaju se oltari i crkve, a u crkvi ne sviraju orgulje i druga glazbala.
U korizmi ima šest nedelja, od kojih svaka ima svoje ime: prva je Čista, druga Pačista, treća Bezimena, četvrta nedjelja je Sredoposna, peta Gluha, a šesta je Cvjetnica.
Pojam korizme nije vezan samo uz pojam posta, već se kroz četrdeset dana podsjećamo na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji, Mojsije na Sinaju, a Ilija u Horebu.
Post je svakako najosnovniji element vršenja korizme, uspostavljen za ozdravljenje duše i tijela. Postiti znači jednom na dan najesti se do sita, a ostala dva obroka manje. Obvezuje sve koji su navršili 18 godina i nisu stariji od 60 godina. Nemrs znači ne jesti meso. Post i nemrs su obavezni na Pepelnicu ili Čistu srijedu i Veliki Petak.
Drugi element vršenja korizme je milostinja. Pod milostinjom podrazumijevaju se sva milosrdna djela prema bližnjima, sa činom davanja i opraštanja.
Molitva, uz post i milostinju, tu je da očisti dušu i pomogne joj da se lakše uzdigne k Bogu.
Unutarnja raspoloženja koja prate korizmeno vrijeme su skrušenost srca, povjerenje u Boga, strpljivost i radost.
Korizma je vrijeme kada treba napraviti preokret u životu i svi smo pozvani da napravimo nešto posebno, da razmislimo o kvaliteti i smislu života. Korizma daje svakome priliku da bude bolji, plemenitiji i zdraviji. Zato, za početak, započnite dan s nekim dobrim djelom – iskrenom i ljubaznom gestom, vedrim osmijehom, sitnom pažnjom prema drugima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here