Vrste živica i savjeti za održavanjeGotovo svaki vrt ima živicu. Ili bi trebao imati, s obzirom da, osim što lijepo izgleda, živica štiti od vjetra, prašine, prometne buke i neželjenih pogleda, a čak služi kao utočište pticama i manjim životinjama.
Od živice se mogu graditi korisni „zidovi“ koji će vašem vrtu dati intimniju atmosferu i naglasiti njegove cvjetne obrube. Živice dijelimo u pravilne, to jest rezane, ili one slobodna rasta, koje se ne režu te stoga cvjetaju.
S obzirom da će živici trebati nekoliko godina da naraste do pune veličine, važno je da odaberete vrstu koja je prilagođena na klimatske uvjete vašeg podneblja; u suprotnom ćete imati rupe u živici nakon što pojedine biljke uvenu. Ukoliko planirate saditi živicu koju ćete šišati, odaberite neku gusta rasta, koja dobro podnosi orezivanje. Brzorastuće živice trebat će rezati svakih šest tjedna od proljeća do jeseni, a spororastuće tek dva puta godišnje. Odabir listopadne ili vazdazelene živice ovisi o vašim preferencijama, no one vazdazelene pružat će vam zaklon tokom cijele godine.
Važno je napomenuti da živicu valja redovito zalijevati za vrijeme suša, uklanjati korov te ju prihranjivati kompleksnim gnojivom barem jednom u godini. Na početku (prve dvije do tri godine), orezivanje je važno kako bi vaša živica dobila željen oblik i ujednačeni rast. Neke vrste živica, poput kaline, režu se krajem proljeća, dvadeset do trideset centimetara iznad tla. Potkraj ljeta orežite ju postrance. Godinu nakon toga, orežite ju tako da uklonite barem pola rasta od prošle godine. Vazdazelene vrste orezuju se isključivo postrance, a kad dosegnu željenu visinu, počnite rezati i vrhove.
Postoji mnogo vrsta živica; konzultirajte se u vašem lokalnom vrtnom centru ili s nekim iskusnijim vrtlarom pri odabiru svoje živice. No, za koju se god vrstu odlučili, postoji nekoliko općih pravila.
Listopadne je živice najbolje saditi u jesen (listopad, studeni) dok one vazdazelene možete od listopada pa do kraja veljače. Ukoliko, pak, nemate golo korijenje, već ste kupili sadnice koje su kontejnirane, možete ih saditi tokom cijele godine. Pri sadnji treba obratiti pažnju na nekoliko stvari; prvo, iskopani jarci trebaju biti široki pola metra do metar, tako da budu znatno veći od korijena. Zemlju koju ste iskopali treba pomiješati sa stajskim gnojem, razmak između sadnica neka bude trideset do šezdeset centimetara (manji razmak – gušća živica), sadnica mora stajati uspravno, a nakon što ste ju položili u zemlju, razgazite okolno tlo da uklonite preostale zračne džepove. Po potrebi zalijte.
Ukoliko je vaša živica rupičasta ili prerasla, stanje se može popraviti pravilnim postupkom orezivanja bočnih grana. Primjerice, odlučite li se za ovakvo pomlađivanje, valjalo bi raditi u dva dijela, dvije godine zaredom. Zimi, krajem siječnja ili početkom veljače, režite bočne grane na jednoj strani, tako da ih odrežete deset do dvadeset cm od debla. Drugu stranu režite uobičajeno; važno je da do svih dijelova dođe dovoljno svjetlosti, što znači da živica mora biti šira na dnu, a uža na vrhu. Dakle, ako vam je živica visoka jedan metar, širina između vrha i dna neka se razlikuje deset centimetara. Ovaj proces iscrpljuje biljku što znači da ju treba redovito prihranjivati gnojem ili kompostom. Napomena: ako je vaša živica uz zid ili ogradu, što znači da ne možete lako orezivati s obje strane, režite samo stranu koja je slobodna.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here