KućanstvoSvakodnevno se susrećemo barem sa jednim savjetom ili bolje rečeno mitom što je dobro a što nije dobro u kućanstvu, tj. govorim o zabludama i istinama iz kućanstva.
Prečesto usisavanje oštećuje tepih – netočno
Opće je poznato vjerovanje da prečesto usisavanje oštećuje tepih, a
istina je upravo suprotna. Ako se tepih ne usisava dovoljno često, na
njegovim vlaknima nataloži se mnogo prljavštine i grinje, koje ih
oslabljuju te tako oštećuju. Istina je da treba biti oprezan pri čišćenju skupocjenih orijentalnih tepiha jer ga pregrube četke i usisavanje mogu lako uništiti.
Biljke ne mogu disati zbog prašine – točno
Prašina na kućnim biljkama može zagušiti njihove pore što onemogućuje isparavanje i fotosintezu. Dovoljno je prebrisati lišće mokrom krpom ili spužvom nekoliko puta na godinu ili možete ih otuširati blagim mlazom u kadi ili poprskati vrtnim crijevom.
Suđe će biti prljavije, ako se ne pere odmah – točno
Imate prljavo suđe i ako ga ostavite satima ili još gore danima u sudoperu, omogućujete pravu gozbu bakterijama, koje se u takvim idealnim uvjetima neslućeno mnogo množe. Zato bi bilo najbolje oprati ga najmanje sat ili dva nakon jela. Ukoliko nemate snage da suđe operete u tom razdoblju, umjesto da ga ostavite na suho preporuča se namakati suđe u vodi.
Hrana se kvari ako je hladnjak otvoren – netočno
Istina je da se hrana neće pokvariti ako je hladnjak otvoren kraće vrijeme, jer temperatura u njemu ne stigne previše porasti. Zbog takve nepažnje jedino ćete potrošiti mnogo energije jer se kompresor hladnjaka i dalje vrte, a time se troši mnogo struje.
Telefoniranje za vrijeme oluje je opasno – točno i netočno
Ova konstatacija vrijedi samo za telefone s kabelom i mobilne uređaje koji su uključeni u struju. Opasno je to što munja može poslati napon putem vanjskog telefonskog stupa kroz žice u telefon i u vašu glavu. Istina je da je vjerojatnost za nesreću mala, no bolje je biti oprezan jer ipak, nikad se ne zna!
Što se trava kraće reže, rjeđe se kosi – netočno
Točno je jedino da ako se trava prekratko odreže tada će i povenuti. Tijekom košnje režu se listovi koji proizvode hranu. Biljka to nadoknađuje usmjeravajući energiju i hranu namijenjenu korijenu u rast listova. No ako je trava prekratka, neće moći proizvesti dovoljno energije i neće stvarati sjenu koja štiti tlo od isušivanja i pregrijavanja. Bitno je napomenuti i ako se trava prekratko odreže, na travnjaku će lako niknuti vrlo rašireni korov.
“Ugušiti” travu može pokošena trava – netočno i točno
Ostaci pokošene trave na travnjaku omogućuju povratak hranjivih tvari u zemlju, stoga je sasvim prihvatljivo ne skupljati je odmah nakon košnje, dapače, čak je i poželjno ostaviti je. No, ako travnjak zapuštate mjesecima, odnosno travu kosite dok je već vrlo visoka, ostati će goleme vlati koje neće moći tako lako doprijeti do zemlje te postoji velika opasnost od toga da “zaguše” travnjak.
Trava će “izgorjeti” ili cvijeće će povenuti ako se zalijeva uslijed ljetnog dana – netočno
Ako zalijevate travu ili cvijeće uslijed ljetnog dana,voda će na jakom suncu ispariti vrlo brzo te ne postoji opasnost od njezina “izgaranja”. No, ako zalijevate tijekom vrućina, “nastradat” će vaš novčanik jer će tada ispariti čak 60% vode. Najbolje vrijeme za zalijevanje je između 5 i 9 sati, jer sunce stigne osušiti travu ili cvijeće baš koliko treba onemogućujući gljivične bolesti koje se mogu javiti ako je predugo vlažno. Zato se nikako ne preporuča zalijevati travnjak noću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here