Svjedoci smo brojnih profesionalnih promjena koje donose nova vremena. Nekadašnji kočijaši transformirali su se u vozače cestovnih grdosija, „lake žene“ postale su „estradne zvijezde“, razbojnici su evoluirali u „kontroverzne biznismene“, a nestao je cijeli niz profesija bez kojih se ranije nije mogao zamisliti život u gradu: noćobdije, pisari,tipkačice, kondukteri u tramvajima. Čak ni drevno zanimanje kumica nije odoljelo promjenama.
Danas to više nisu žene koje u praskozorje dolaze u Grad s „zugom“, i na glavama donose teške košare, hodaju okolo u narodnim nošnjama i prepiru se s gospicama.
Zagrebački sirekUzmimo na primjer vrijedne sirarice iz okolice Zagreba koje već stoljećima proizvode i na zagrebačkim tržnicama prodaju Zagrebački sirek. Danas su one školovane sirarice koje imaju svoje vlastite automatizirane sirane, odvojene od štala i zgrada u kojima stanuju, članice su strukovne Udruge malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Njihove proizvode možete kupiti na tržnicama kao i u stara vremena, ali ih možete i naručiti mailom, preko Facebooka, SMS-om. Članice Udruge malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije su tipične male poduzetnice 21. stoljeća – prate tehnološka rješenja, razmjenjuju iskustva, izlažu na domaćim i inozemnim sajmovima, bave se Zakonom o zaštiti autorskih prava i srodnim pravima, robnim markama, žigovima… Osim toga, da bi bile uspješne moraju biti spremne na bezbrojna prilagođavanja, cjeloživotno učenje. Može li se suvremeno poslovanje zamisliti bez iPoda, kompjutora, smartphona, različitih kompjutorskih programa?
„Zašto bismo u košari na glavi nositi sireke na tržnicu? Praktičnije ih je dovesti vlastitim automobilom“, objašnjavaju sa smijehom suvremene cyber-kumice. Ni njihovi štandovi više nisu obične drvene klupe već sofisticirani hladnjaci koji optimalno čuvaju nutricionistička svojstva Zagrebačkog sireka. Naime, pravo korištenja jamstvenog žiga i stavljanje oznake robne marke na svoj sir ima svaki član Udruge malih sirara Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji udovoljava uvjetima iz Pravilnika o korištenju i proizvodnji robne marke „Zagrebački friški kravlji sir“. Zagrebački friški kravlji sir mora udovoljavati iznimno strogim propisanim mikrobiološkim kriterijima za hranu, a proizvodi se isključivo od sirovog kravljeg mlijeka i to vlastitih krava. Proizvodnja robne marke redovito se nadzire od strane Povjerenstva kako bi se osigurao standard proizvoda. Može se bez pretjerivanja konstatirati kako današnja cyber-kumica prođe sa svojim Zagrebačkim sirekom više kontrola u 10 dana, nego što je u stara vremena kumica prošla u cijelom životu. A sve zato da bi pouzdano se sačuvala tradicija, kvaliteta za neka daleka buduća stoljeća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here