Zanimljive činjenice o zlatuSvako od nas je, izvesno čuo za termin “ Zlatna groznica “, a da li ste se ikada zapitali šta je zapravo to?
Nije reč o bolesti, naravno…Reč je, zapravo o događajima koji su se odigrali tokom prve polovine 19. veka u većem delu sveta, a svima im je zajednička potraga za zlatom. Bilo je to prvenstveno na području Australije, ali i: Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila i Južne Afrike.
Prvi u nizu događaja koji je poprimio veće razmere, te je zaslužan za nastanak ovog termina se odigrao na području američke države Džordžije. A najveća i najpoznatija “ Zlatna groznica “ se odigrala na području Kalifornije, daleke 1849. godine. Naime, samo godinu dana ranije je na tom području otkriven prvi grumen zlata, a već naredne godine je stiglo preko 80 hiljada kopača, da bi se samo četiri godine kasnije taj broj utrostručio.
Nakon toga, “ Zlatna groznica “ se proširila i na Australiju, 1851. godine, a među poslednjima i na Kanadu, 1896. godine.
Na području naše zemlje nije bilo “ Zlatne groznice “, barem ne u toj razmeri, mada je poznato da je reka Pek zlatonosna. Danas na njoj gotovo i da nema kopača zlata.
Najveći grumen zlata koji je do sada otkriven je danas izložen u “ Golden Nugget “ kazinu u američkom gradu Las Vegasu. Težak je čak 27, 21 kilogram, a otkriven je 1980. godine u Australiji. Drugi po veličini otkriveni grumen zlata, poznat pod nazivom “ Ruka sudbine “ otkriven je takođe na području Australije i teži 25,5 kilograma. I treći po veličini grumen zlata je otkriven na području Australije, a teži 23,26 kilograma.
A da je zlato oduvek privlačilo pažnju ne samo avanturista i kopača, dokaz su nebrojeni materijalni dokazi, poput kovanica rimskog novca, carskih dijadema, ali i činjenica da sve ozbiljne države prave svoje rezerve u zlatnim polugama.
Mada, sigurno postoje i neke zanimljive činjenice vezane za zlato, za koje mnogi nisu nikada čuli…A možda i jesu…
Zato ćemo navesti samo one koje su se nama učinile nainteresantnijim:
– “ belo zlato “ je legura, koju čine: 50 % zlata, 40 % platine i 10 % paladijuma,
– u litri mleka se nalazi oko jedan mikrogram zlata,
– godišnje se proizvede oko 2 hiljade tona zlata,
– najviše zlata na svetskom nivou se proizvodi u Južnoafričkoj republici,
– rimski vojskovođa Marko Licinije Kras je ubijen tako što su mu sipali rastopljeno zlato u usta,
– prema procenama stručnjaka u zemlji ima oko 20 milijardi tona zlata i to do dubine od 16 kilometara…
Sad kada znate sve ovo, verujem da ćete znati da cenite zlatni nakit, ako ga posedujete. Zlato je kroz istoriju smatrano izvorom bogatstva, ali je zlatni nakit kao i predmeti od zlata dugo bio rezervisan samo za najviši društveni stalež. Danas, međutim cena zlata nije naročito visoka. Samo, naravno treba kupovati u proverenim prodavnicama, kako ne biste bili neprijatno iznenađeni.
A možda možete da se okušate u potrazi za zlatom…ko zna gde bi vas to sve moglo odvesti. Tako je jednog našeg sunarodnika ljubav odvela na mesto gde se okušao i u ovom neobičnom zanimanju…I kaže da se ne kaje, iako nije uspeo da zadrži svoju devojku, naučio je zanimljivu veštinu kopanja zlata…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here