Zanimljive stvari o svetskim jezicimaIstraživanje je potvrdilo da učenje stranih jezika utiče na rast mozga. Na prevodilačkom univerzitetu švedske vojske u Uppsali sprovedeno je istraživanje koje je imalo cilj da se utvrde promene na mozgu tokom intenzivnog učenja stranih jezika.
Naučnici su merili mozgove grupi studenata pre i nakon perioda od nekoliko meseci tokom kojeg su studenti trebali intenzivno da uče kako bi naučili i dobro govorili jezik koji pre uošte nisu poznavali, na primer arapski ili ruski.
Osim ove grupe studenata koji su učili nove jezike, posmatrana je još jedna, kontrolna grupa studenata, koji su takodje internzivno učili, ali ne strane jezike već neko drugo gradivo.
Magnetskom rezonancom je utvrdjeno da su se grupi studenata koja je učila strane jezike povećali odredjeni delovi mozga! Ti delovi mozga su smešteni u hipotalamusu i moždanom korteksu, a reč je o moždanim centrima koji upravljaju procesima učenja i prostornom navigacijom.
Jedan od naučnika koji je učestvovao u posmatranju, izjavio je da su iznenađeni činjenicom da su se različiti delovi mozga razvijali različitim stepenima, zavisno od toga koliko su studenti uložili truda da nauče strani jezik. Iz svega zaključujemo da je učenje stranih jezika odličan način da se mozak razvija i održi budnim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here