Zanimljivosti o Nacionalnom parku KrkaJedna od najčuvenijih dalmatinskih reka, nekada je nosila latinski naziv Titius. Reka Krka izvire u neposrednoj blizini grada Knina, tačnije u mestu Kovačić, udaljenom oko dva kilometra istočno od Knina. Ukupna dužina toka reke Krke je 72,5 kilometara. Kanjon reke Krke u kraškoj površi poznatoj kao Kistanje je dubok oko 150 metara.
O Nacionalnom parku Krka
Zahvaljujući prirodnim karakteristikama, te okolini istoimene reke, ova oblast je 1985. godine proglašena Nacionalnim parkom, koji se nalazi među sedam hrvatskih nacionalnih parkova. Ono što predstavlja posebnu lepotu, uz gotovo netaknutu prirodu svakako je i manastir Krka, koji je kako duhovni, tako i kulturni centar pravoslavnog naroda u ovim krajevima.
Nacionalni park Krka je nadaleko čuven po velikom broju jezera, ali i vodopadima zanimljivih naziva : Bilušić, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka, Roški slap i Skradinski buk.
Reka Krka se dalje uliva u Šibenski zaliv.
U sklopu Nacionalnog parka se nalaze brojni vidikovci i suvenirnica, a njegova ukupna površina je preko 100 kvadratnih kilometara.
Vreme poseta i cene
Na zvaničnoj internet prezentaciji Nacionalnog parka Krka su jasno istaknute cene za sve vrste poseta, i grupne i individualne. U suštini, najpreporučljivije je poći u obilazak Nacionalnog parka u pratnji vodiča, uzevši u obzir da na pojedinim mestima postoje prirodne barijere koje će neiskusni turisti malo teže savladati.
Ulaznice za individualnu jednokratnu posetu Nacionalnom parku Krka se kreću od oko 450 dinara ( 30 hrvatskih kuna ) do oko 1650 dinara ( 110 hrvatskih kuna ), u zavisnosti od toga da li ga obilazite u sezoni ili van nje. Za decu su ulaznice nešto jeftinije, a deca do navršenih 7 godina starosti imaju besplatan ulaz. U cenu ulaznice je uračunat obilazak svih kopnenih lokaliteta Nacionalnog parka Krka, kao i stručna prezentcija o : arheološkoj zbirci ” Burnum “, etno sadržajima Skradinskog buka, Roškog slapa i Oziđane pećine, kao i šetnja : pešačkim stazama na Skradinskom buku, stazom Visovca koja vodi do Raškog slapa i dalje do Oziđane pećine, te stazom cara Franje Josipa I, koja se nalazi nad Manojlovačkim slapovima reke Krke. Takođe, u cenu ulaznice je uračunat i prevoz brodom od Skradina do Skradinskog buka i nazad, s tim da se ova stavka ne podrazumeva ukoliko Nacionalni park Krka posećujete tokom novembra, decembra, januara i februara, pa je to jedan od osnovnih razloga nižih cena ulaznica u ovom periodu godine.
Ukoliko turisti kreću u individualnu posetu a preko ulaza ” Lozovac “, njima je u cenu ulaznice uključen i prevoz autobusom do Skradinskog buka i nazad, a takođe uz izuzetak novembra, decembra, januara i februara.
U navedene cene je uračunato osiguranje posetilaca i PDV, a ulaznicom dajete doprinos očuvanju i obnovi Nacionalnog parka Krka.
Za sve one koji žele da posete manastir Krka u periodu između marta i decembra trenutna cena obilaska se kreće od oko 600 dinara ( 40 hrvatskih kuna ) za odrasle i oko 450 dinara ( 30 hrvatskih kuna ) za decu, koliko plaćaju i studenti koji individualno posećuju manastir Krka. A za one koji kreću u posetu preko agencije, cene su za nijansku niže, u proseku za oko 60 dinara ( 5 hrvatskih kuna ). U cenu je uključena jednokratna poseta i razgledanje lokaliteta ” Burnum “, amfiteatra i zbirke, kao i šetnja stazom cara Franje Josipa I, te poseta manastiru Krka, osiguranje posetilaca i PDV.

Znamenitosti Nacionalnog parka Krka

Iako je čitav Nacionalni park zanimljiv sam po sebi, ipak postoje određeni lokaliteti koje turisti posećuju više nego druge.
Ostrvo Visovac

Na prvom mestu je ostrvo Visovac, na kome se već više od 6 vekova nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke. Ostrvo Visovac je smešteno gotovo na sredini Visovačkog jezera.
Do ovog zanimljivog ostrva se stiže brodom sa Skradinskog buka, Sitnice i Remetića, a poseta uključuje pored razgledanja samog ostrva i posetu crkvi i muzeju. Vreme posete je ograničeno na 30 minuta.
Manastir Krka
Nazvan po istoimenoj reci, srpski pravoslavni manastir Krka je duhovni centar pravoslavnog življa u ovim krajevima. Iako se ne zna pouzdano ko ga je podigao, veruje se da je manastir Krka podignut zaslugom sestre cara Dušana, Jelene koja je bila udata za hrvatskog kneza. Glavna crkva manastira je od osnovanja posvećena Arhanđelu Mihailu, a podignuta je iznad katakombi, u kojima je još Apostol Pavle propovedao hrišćanstvo, kako tvrdi istoričar Licijus.
Manastir Krka turisti mogu posetiti organizovanim prevozom brodom koji polazi sa Raškog slapa i to u periodu od aprila do oktobra ili, pak putem od obližnjeg mesta, Kistanja. Vreme trajanja posete manastiru je ograničeno na dva i po sata.
Skradinski buk
Najduži slap na reci Krki, Skradinski buk je svakako još jedna od znamenitosti Nacionalnog parka. Za turiste koji u Nacionalni park Krka ulaze preko ulaza ” Lozovac ” je obezbeđen besplatan parking, a u periodu od aprila do novembra je organizovan i besplatan autobuski prevoz od ovog ulaza do Skradinskog buka. Za one koji ulaze preko ulaza ” Skradin ” do Skradinskog buka mogu ići organizovanim brodskim prevozom, u periodu između aprila i novembra. Za one kojima je milije pešačenje postoje i pešačke staze, a njihova dužina je oko 800 metara iz pravca Lozovca, odnosno oko 4 kilometara iz pravca Skradina. Dobra vest je da je staza preko ulaza Skradin ujedno i biciklistička. A sa Skradinskog buka se organizuju izleti do pomenutog ostrva Visovac i Rogaškog slapa, koji je još jedna od mnogih znamenitosti Nacionalnog parka Krka.
Oziđana pećina
Pored toga što je izuzetno zanimljiva za obilazak, istraživanja pokazuju da su ljudi u Oziđanoj pećini boravili još u periodu između 5 000 i 1 500 godina pre Hrista.
Do Oziđane pećine se dolazi stazom koja vodi od Sitnice, preko Roškog slapa do pećine. Takođe, turisti mogu videti i svojevrsnu arheološku zbirku prilikom posete.
Lokalitet ” Burum “
Rimski vojni logor ” Burum ” je svojevrsna atrakcija ne samo Nacionalnog parka Krka, već i čitave Dalmacije, pa i Hrvastke. Smatra se da je sagrađen na prelazu iz stare u novu eru, a danas su očuvani delovi upravne zgrade logora, nekoliko zidova vežbaonice i jedan jedini antički vojni amfiteatar na području čitave zemlje.
Svi do sada otkriveni materijalni dokazi se od 2010. godine nalaze izloženi u centru ” Puljani ” i deo su svojevrsne arheološke žbirke.
Do nekadašnjeg vojnog logora se stiže lokalnim putem, a otvoren je za posete tokom cele godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here