Zanimljivosti o Vrnjačkoj banjiPred sam početak Prvog svetskog rata zavolelo se dvoje mladih ljudi…Njihova ljubavna priča počinje kao i svaka druga. Međutim, niko nije slutio da će iz nje nići legenda, koju i danas prepričavaju meštani Vrnjačke banje. Bila je to ljubav, čija snaga i danas mnoge, i mlade i stare, ostavlja bez reči. Mlada učiteljica, po imenu Nada se sastajala sa izabranikom svog srca na jednom mostu u Vrnjačkoj banji. Ubrzo izbija Prvi svetski rat i njena velika ljubav, oficir po imenu Relja odlazi da brani svoju otadžbinu, obećavajući svojoj izabranici da je nikada neće napustiti. Međutim, da li silom prilika ili njegova ljubav nije bila tako jaka kao njena, tek Relja ipak krši dato obećanje i raskida veridbu sa Nadom, oženivši se izvesnom Grkinjom. O njegovoj daljoj sudbini se gotovo ništa više ne zna. A Nada…ona odlazi svakoga dana na mesto gde se sastajala sa svojim voljenim, nadajući se da će ga tamo zateći. Ubrzo, od prevelike tuge njen mladi život se okončava…
U želji da se ova legenda o velikoj, iskrenoj ljubavi njihove meštanke ne preda zaboravu, kao i mnoge druge legende, Vrnjačka banja most na kome su se odvijali njihovi susreti simbolično naziva Most ljubavi. Poslednjih godina tamo se svake godine održava i zanimljiva manifestacija, odnosno takmičenje u najdužem poljupcu. A devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav za sva vremena, simbolično zaključavaju katance na ogradu ovog mosta, a ključić bacaju u Vrnjačku reku koja protiče ispod Mosta ljubavi.
Jednu od svojih prvih ljubavnih pesama, simbolično nazvanu: “ Molitva za ljubav “, velika srpska pesnikinja, Desanka Maksimović je napisala upravo inspirisana ovom ljubavnom pričom.
Pored pomenute turističke atrakcije, koja privlači sve veći broj posetilaca u jedno od najstarijih lečilišta na području Srbije, u Vrnjačkoj banji postoji za svakoga po nešto.
Veliki broj hotela visoke kategorizacije sa svim pratećim sadržajima, mnoštvo restorana i kafića duž prelepe banjske Promenade, samo su deo bogate ponude Vrnjačke banje.
Za one željne avanture, postoji mogućnost organizovanja različitih izleta do vrlo zanimljivih mesta koja se nalaze u neposrednoj blizini Vrnjačke banje. Na prvom mesu mislim na obližnju planinu Goč, koja je idealno mesto za šetnju. Za ljubitelje ribolova, “rezervisana” je poseta obližnjoj reci, Zapadnoj Moravi. Na svega 10 kilometara udaljenosti od Vrnjačke banje, nalaze se čuvene Podunavačke bare, gde se svake godine održavaju brojna takmičenja u sportskom ribolovu.
Dokaz da je Vrnjačka banja postala vrlo posećeno mesto jeste i manifestacija “Međunarodni vrnjački karneval”, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, a banja vrvi od turista kako iz naše zemlje, tako i iz čitave Evrope, pa i sveta. Posebno je interesantno boraviti u Vrnjačkoj banji u julu mesecu, kada se održava ova manifestacija, a ceo grad podseća na važnost veselja i uživanja u životu. Ko god je imao prilike da vidi ovaj karneval tvrdi da je najzanimljiviji njegov deo dečiji karneval.
Ukoliko ste, pak ljubitelj mira i tišine, budite sigurni da i to možete pronaći u Vrnjačkoj banji. Veliki broj lepo uređenih banjskih parkova i staza uz Vrnjačku reku će vam svakako omogućiti da uživate u lekovitom banjskom vazduhu, miru i tišinu, a kad se zaželite graje, uvek možete otići do čuvenog banjskog šetališta – Promenade, koja u svako doba godine vrvi od života.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here