Zašto je Facebooku bitno da li ste u veziDa li ste primetili da se pre izvesnog vremena, kada gledate profile prijatelja na Facebooku pojavila nova opcija, “Ask”. Preko ove opcije možete zatražiti odgovor na određena pitanja svojim prijateljima, a odgovor vidite samo vi.
Neki ljudi ne žele da informacije o sebi objavljuju javno, a za to verovatno imaju svoje razloge. Međutim, Facebook želi da ima što više informacija o svojim korisnicima i to je glavni razlog ubacivanja dugmeta “Ask” pomoću kojeg korisnici mogu međusobno da traže informacije jedni od drugih.
Zašto je Facebooku bitno da li ste u veziNa primer, ako neko nije napisao iz kog je grada, gde se školovao, gde radi, svoj e-mail, broj telefona, ljubavni status i slično, možete od njega zatražiti da vam odgovori na to pitanje. Prijatelju kome postavite pitanje će stići poruka sa postavljenim pitanjem i ponuđenim odgovorima, kako bi što lakše odgovorili na pitanje i popunili svoj profil.
Ovde je sve jasno i jednostavno. Ali, većina ne razmišlja zašto je stvarno ova opcija ubačena. Facebook želi da zna što više o vama, kako bi unapredio reklamiranje na Facebooku i što bolje targetirao ciljne grupe. Kao primer možemo navesti neki proizvod koji je namenjen samcima i reklamira se na Facebooku. Sa ovim proizvodom sigurno ne želite da targetirate osobe koje su odabrale opciju „u vezi“, već želite svoj proizvod da prikažete samcima. Kratko i jednostavno.
Sa druge strane, za korisnike Facebooka glavna prednost ove opcije je mogućnost da podele informacije o sebi sa samo jednom osobom, a ne sa celom Facebook zajednicom. Ali bez obzira sa kim ste ovu informaciju podelili, Facebook će je uredno zapamtiti i svrstati vas u određenu grupu u zavisnosti od vašeg odgovora, jer to je poenta ovog dodatka.
Na kraju treba pomenuti i da vam ova pitanja mogu postavljati samo oni koji su u vašoj listi prijatelja. Zato razmislite pre nego što podelite informacije o sebi, javno ili sa samo jednom osobom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here