Zlatni retriverČovjek ne može poželjeti boljeg prijatelja! Prepun energije, izrazito blage naravi, što ga čini savršenim izborom za djecu, zlatni retriver najsretniji je u društvu djece. Voli mnoštvo oko sebe i za svakog nađe malo vremena. Ističe se pažnjom prema svemu slabom i krhkom, pa otuda izrazita pažnja prema djeci i drugim kućnim ljubimcima. Pritom UPOZORENJE! Živa je opasnost njegov ponosan, visoko uzdignuti rep kojim vječito vitla ne znajući gdje mu je, pa su čaše na sobnim stolićima izvrsna meta.
Retriver izrazito dobro pamti, pa će uvijek posjetiti klupu na kojoj je dohvatio nečiji sendvič. U osnovi, u njemu kola lovačka krv, pa po cijeli dan prenaša i donosi stvari. Iz istog razloga budite pažljivi gdje ostavljate donje rublje, jer će ga vrlo rado pokazati vašim gostima. Vidi li mačku, pojuriti će za njom ukoliko se da u bijeg, u suprotnom će se znatiželjno ponjuškati pa možda čak i poigrati.
Zlatni retriver je skladan, snažan i ponosan pas. Građa mu je čvrsta, s posebno ukrašenim repom kojeg nosi uglavnom visoko uzdignutog i neprekidno mašući njime. Kada kaska ,čini to na osebujan način, podsjećajući prije na konja lipicanera nego na psa.
Jedni kažu da je porijeklom iz Engleske, a drugi iz Škotske. Rođački je povezan s labradorom, pa oba imaju plivaće kožice na šapama što ih veže uz vodu i močvare. Odakle god bio, zasigurno je to jedan od najljepših i najboljih pasa na svijetu.

Prehrana i njega

Na retriveru nije moguće izdvojiti glavu, rep, tijelo,…on je cijeli prekrasan, s vječitim ljubopitljivim pogledom i smiješkom. Dlaka mu varira od tamnije crvenkasto smeđkaste do svijetlo žučkaste skoro bijele. Dlaka mu je zaštitni znak. Četkanje i češljanje retriveru je pravi užitak. Također nema ništa ni protiv kupanja u kadi ili tuširanja. Ukoliko ne želite da vam se okupa u rijeci, jezeru ili moru, preporuka je da ga držite na uzici.
Tijelo retrivera prekriveno je dugom dlakom ,a ispod je skoro pa nepremočiva poddlaka koja zadržava toplinu a i vlagu, koja je česti uzrok problema na koži. Redovnom njegom i kvalitetnom prehranom umanjuju se problemi.
Retriveri su pravi prežderači i pojesti će sve što ima bilo kakvu prehrambenu vrijednost (konjski ili svinjski izmet,..) pa čak i ono što nama nema nikakvu vrijednost. Odgojem se stvari mogu dosta popraviti, pa čak i otkloniti. Ono što pronađe često za njega predstavlja plijen, pa se događa da to i proguta.
Moj pas je u dosadašnjem životu (dvije godine) progutao na desetke sportskih velikih čarapa, vrtnu rukavicu, ove zime dječju vunenu rukavicu (našao u parku), spužvu za pranje suđa (četvrtastu s dijelom za ribanje), zbog čega je završio kod veterinara s obzirom da nekoliko dana iste nije bilo ni na prednjem a ni na stražnjem otvoru. Dobio je 4 doze sredstva za povraćanje i tek tada pojavila se spužva u spiralnom obliku.
Kod odabira hrane neka to bude visoko kvalitetna gotova hrana izmiješana sa svježim dodacima poput riže, kukuruzne krupice, tjestenine, povrća, mesa,… Obrok će vašem prijatelju biti puno ukusniji i sigurno će dobiti sve hranjive elemente koji su sadržani u gotovoj hrani.

Depresija

Retriveri su izuzetno vezani uz ljudsku obitelj (čopor) i uz druge kućne ljubimce. Ukoliko ne morate, nikako ih ne ostavljajte same. Ako je to učestalo, postati će uistinu depresivni. Kako ih je lagano socijalizirati i naučiti lijepom ponašanju, povedite ih sa sobom na izlet, godišnji odmor. Izvrsni su suputnici. Idete li u šetnju ili trgovinu, povedite ih sa sobom, vjerno će vas čekati ispred trgovine.
Nikako ih ne lišavajte dodira i nagrađivanja za dobro obavljenu radnju. Retriveri nikako ne vole da se na njih viče, jer se povlače u sebe.

Problemi sa srcem

Nažalost, kod zlatnih retrivera česti su problemi sa srcem. To se povezuje sa nedostatkom taurina u prehrani. Zato, da bi vaš pas doživio svojih 13 do 15 godina, pažljivo odaberite hranu. Retriver voli prostor i kretanje, pa ga nikako nemojte lišite te njegove radosti. Nikako ne dopustite da vaš pas stekne prekomjernu težinu.

1 KOMENTAR

  1. […] Zlatni retriver primjerak je prekrasnog i odanog kućnog ljubimca. Atraktivan, izrazito druželjubiv, veseo, razigran i pouzdan, svojom blagom naravi te prijateljskim izrazom lica, izaziva simpatije gdje god se pojavi. Posebno je pogodan za obitelji s mlađom djecom, koju naprosto obožava i veoma je strpljiv s njima. Izuzetno je inteligentan, brzo shvaća i lako uči,da bi bio potpuno sretan i veseo mora boraviti uz obitelj i biti ravnopravni član obitelji. […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here