Alergijski rinitisAMBROZIJA! Vrijeme je za opću uzbunu!
Neznam niti jednu biljku s takvim potencijalom širenja. Okupirala je cijelu zemlju, a sada se silno umnožava unatoč sve organiziranijem uništenju. Kakvi su nam izgledi u toj borbi? Ako uzmemo u obzir da jedna stabljika oslobađa oko 60.000 sjemenki, da sjemenka može za svoje nicanje čekati i 30 godina, izgledi su nam nikakvi.
Vlasnici zemljišta imaju obavezu uklanjanja ambrozije sa svojih zemljišta. Neki to čine u svom dvorištu, ali na njivama gotovo nitko. Situacija se iz godine u godinu sve više pogoršava, a sve je više osjetljivih na ambroziju koji se tokom mjeseca kolovoza i rujna pate. Koncentracija 20 do 30 peludnih zrnaca po prostornom metru već izaziva alergijske reakcije. Stvarna koncentracija peludnih zrnaca u nekim predjelima ozbiljno se penje prema tisuću.
Troškovi liječenja rastu, povećavaju se izostanci s posla i školskje nastave. Radni učinak alergičnih je nizak, a sve više je alergičnih ljudi. Svaki drugi u apoteci traži nešto da si ublaži tegobe. U toj situaciji profitira samo farmaceutska industrija, a svi ostali gube.
Treba priznati i pohvaliti pothvate entuzijasta koji nesebično kreću u akciju uništenja ambrozije. Mnoge sredine izdvajaju i budžetska sredstva i plaćaju za svaku uništenu stabljiku. No to sve skupa je uzalud. Od akcija organiziranog otkupa biljaka je više štete nego koristi! Iščupana biljka nošena do otkupnog mjesta usput sije pelud i sjemenke. Postavlja se pitanje: zašto se s akcijama kasni i zašto se provode u vrijeme cvatnje i zrijanja ambrozije?
Akciju uništenja trebalo bi provoditi od proljeća od trenutka nicanja. Na obradivim površinama herbicidima, jer drugačije nažalost i nije moguće, dok u vrtovima, okućnicama i uz rubove oranica i puteva organiziranim čupanjem.
Svim posjednicima i vlasnicima zemljišta (evidencije katastra zemljišta i gruntovnice sudova) bilo bi korisno podijeliti kratke i jasne brošure s opisom ambrozijete te načinom i vremenom uništenja. Neuklanjanje ambrozije treba rapidno kažnjavati, a prikupljenim sredstvima financirati organizirano uklanjanje.

1 KOMENTAR

  1. […] Ambrozija naraste do 1-1,5 m visoko, stabljika je uspravna, razgranata i dlakava, listovi su perasti duljine 5-10 cm, a cvjetovi su žućkasti, glavičasti, skupljeni u grozdaste cvatove na vrhovima stabljike i grana. Najsigurniji način za njeno uništenje je isčupati nju zajedno s korijenom. Može li se iskorijeniti ambrozija? Zašto se kasni s akcijama uništavanja ambrozije? […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here