Planina OzrenUkoliko ste imali priliku da posetite jednu od najinteresantnijih planina u Srbiji, onda ćete sigurno biti saglasni sa velikim srpskim piscem i nobelovcem, koji je rekao: “ Teško je reći da li su putevi do Ozrena lepši u proleće, kada visovi liče na zelene i procvetale vrtove, ili u jesen, kad gora dobija raznovrsnu boju, od žute raznih nijansi, preko rumene i jarko crvene, do smeđe i mrke, dočaravajući tako spektar koji se retko viđa. “
Verujem da ćete posle ovih reči svrstati ovu zanimljivu turističku destinaciju u program nekog narednog putovanja.
Planina Ozren je smeštena u jugoistočnom delu Srbije, sa Leskovikom kao najvišim vrhom, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1 178 metara. Od Beograda je udaljena nešto manje od 250 kilometara, a u njenoj neposrednoj blizini se nalazi grad Aleksinac, ali i jedna od najposećenijih banja u Srbiji, Sokobanja, kao i ostaci srednjevekovnog Soko grada, po kome je banja i dobila naziv.
Kako je planina Ozren već decenijama jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, a naročito kod svih vrsta oboljenja disajnih puteva, ne čudi što su upravo ovde smeštene dve bolnice u kojima se leče plućne bolesti, ali i oboljenja očiju.
Da planina Ozren ne služi samo za lečenje, dokaz su i njene znamenitosti. Za neke od njih ste sigurno čuli, a za neke možda i ne…
Na planinskoj reci Gradašnici, na Ozrenu smešten je možda najinteresantniji vodopad na čitavoj teritoriji naše zemlje. Vodopad Ripaljka predstavlja prvi spomenik prirode u nekadašnjoj Saveznoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koji je zaštićen zakonom. Bilo je to 1948. godine, a prema rečima čuvenog srpskog geografa, profesora Jovana Cvijića, ovaj vodopad je smatran i najvišim vodopadom na teritoriji Srbije toga doba. Međutim, ovaj vodopad nije zbog toga zanimljiv, već po vremenu svog pojavljivanja, odnosno nestajanja. Reč je naime o takozvanom “ akumulativnom vodopadu “, jer reka Gradašnica tokom leta i jeseni presušuje, pa samim tim i vodopad Ripaljka nestaje. Inače, vodopad je visok 17,5 metara, a nalazi se na nadmorskoj visini od 420 metara.
Najlepši je u proleće, kada se nakon kiša pojavi prvi put… Gotovo da ne postoji osoba koja je imala sreću da prisustvuje ovom prirodnom fenomenu, a da nije bila opčinjena prizorom. Naziv ovog vodopada potiče od lokalnog termina za glagol “ skakati “, to jest “ ripnuti “ ili “ ripiti “.
Malo iznad Ripaljke, nalazi se manastir Jermenčić, u kome danas nažalost nema monaha, mada postoje pokušaji da on ponovo zaživi. Manastirska crkva je posvećena Srhangelima Gavrilu i Mihailu. O ovom manastiru se ne zna mnogo, uzevši u obzir da su svi pisani dokumenti uništeni krajem 18. veka, kada su Turci zapalili manastirsko zdanje. Posebno je zanimljiva okolina ovog manastira, jer se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi čak osam izvora vode.
Pa ako se i pored svega ovoga zaželite aktivnijeg života, uvek možete da posetite obližnji gradić. U Sokobanji ima za svakoga po nešto… Jer ona nije samo lečilište, već i jedno od najposećenijih mesta na teritoriji jugoistočne Srbije, posebno tokom letnjih meseci. Mada Sokobanja živi tokom cele godine. A veliki broj izletišta i kulturno istorijskih spomenika koji se nalaze u njenoj neposrednoj okolini osiguravaju vrlo zanimljiv odmor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here