Muči li vas uređenje doma? Sanjate li samo o promjeni dekoracija ili ste spremni i na manje građevinske pothvate? Uređenje doma ne mora biti težak zadatak ako dobro znate što želite, budžet kojim raspolažete, mogućnosti koje nam se pružaju, te ako imamo viziju cjeline koju nastojimo postići. Međutim, često se prilikom uređenja doma, bilo da se radi o završnim detaljima ili krupnijim pothvatima, susrećemo s različitim izborima, pa odabir nije uvijek lak zadatak!
Pri izboru između zavjesa i roleta, važno je razumjeti koje su njihove prednosti i mane te što točno dobivamo našim izborom.
Tradicionalno ili moderno?
Zavjese imaju dugu tradiciju u našoj kulturi. Od davnina služe kako bismo sakrili intimu našeg doma od znatiželjnih pogleda. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, razlikuju se bojom i materijalom. U novije vrijeme, jednako raznolike rolete preuzele su glavnu ulogu – odlikujući se visokom funkcionalnošću te povoljnim cijenama.
Cijena
Ako se dvoumite pri odabiru – zavjesa ili roleta, mogli bismo započeti procjenu s njihovom kupovinom. Kada pogledate cijene, vjerojatno ćete povoljnije proći kupovinom roleta. Zavjese se često moraju krojiti i šivati po mjeri, a potrebne su vam minimalno dvije za svaki prozor jer često ćete ih skidati i prati. Mogli bismo reći kako im je dostupnost jednaka, dok cijene mogu biti slične ili se znatno razlikovati, ovisno o kvaliteti za kojom težite.
Postavljanje
Nakon kupovine zavjesa ili roleta, instalacija, odnosno postavljanje, također igra važnu ulogu u cjelokupnom odabiru. Pri postavljanju zavjesa vjerojatno nećete trebati pomoć odgovarajuće osobe odnosno profesionalca, pomoću jednostavnih uputa i bušilice i sami možete uredno postaviti zavjese na svoje zidove ili strop. S druge strane, instalacija roleta zahtijeva nešto veći trud i vrlo vjerojatno ćete za taj pothvat trebati pomoć profesionalca. Srećom, mnoge trgovine gdje možete kupiti rolete, u svojoj ponudi imaju i postavljanje istih.
Upotreba
Kada je riječ o praktičnosti, svakako biste trebali uzeti u obzir kako nije potrebno uzeti samo rolete ili zavjese za sve prozore u kući. Vaša odluka bi svakako trebala ovisiti i o tome gdje planirate postaviti svoju roletu ili zavjesu. Zavjese će lijepo upotpuniti vašu dnevnu sobu ili kuhinju, gdje vam je potrebno više svjetla. Rolete bi mogle biti odličan izbor za vašu spavaću sobu, koju želite potpuno zamračiti pri jutarnjem suncu.
Dojam
Jednako važna stavka svakako je i estetika, odnosno kako će izgledati vaše rolete ili zavjese. Svakako je bitno da se naš izbor lijepo uklopi u životni prostor. Neka vaša roleta ili zavjesa nadopunjuje već postojeći stil, podiže atmosferu, pridonosi sveopćem ugođaju! Kako bismo to postigli važno je odabrati odgovarajući materijal. Rolete možete birati između drvenih, bambusovih, ALU ili PVC roleta. Izbor je i boje su neiscrpni! Kod zavjesa je izbor čak i veći! Bilo da se odlučite za tanke bijele zavjese ili teške, tamne materijale, šarene uzorke i slojeve, svaka će na svoj način doprinijeti dojmu koji nastojite postići! Pritom neslužbeno pravilo je kako se zavjese biraju kako bi unijele toplinu i pridonijele “mekoći” prostora, dakle izaberite ih za dnevni boravak, kuhinju ili blagovaonicu. Rolete češće pronalazimo u uredima, službenim prostorijama ili minimalistički uređenim prostorima. Naravno, sve ovisi o vašem osobnom ukusu!
Održavanje
Kod održavanja i čišćenja zavjese i rolete se dosta razlikuju. Zavjese je dovoljno povremeno staviti u perilicu i oprati. Također, možete ih usisavati i provjeriti skupljaju li se moljci ili pauci u naborima. S druge strane, privlače puno više prašine nego rolete. Stoga se ne preporučuju u domovima u kojima netko pati od alergije na prašinu. Rolete zahtijevaju održavanje i brisanje, većinom vlažnom krpom i blagim sredstvom za čišćenje. Ovo može biti problematično jedino ako živite na visokim katovima, gdje je vanjsko pranje i održavanje gotovo nemoguće.
Privatnost i sigurnost
Na kraju, ne zaboravimo na privatnost koju vam zavjese i rolete pružaju. Prednost roleta je što jednom kada su spuštene jako su mali izgledi kako će znatiželjno oko baciti pogled u vašu dnevnu sobu. Zavjese treba često namještati, navlačiti, a što su tanje – manje skrivaju. Obratite pozornost i na sigurnost u vašem domu, zavjese nisu preporučljive za prostore gdje su u mogućnosti doći u kontakt sa zapaljivim tvarima, zapaliti se ili izgorjeti tijekom nekakve nezgode.

1 KOMENTAR

  1. Jako lijepo i podrobno napisano. Ja lično smatram da rolete su ipak malo ozbiljnija investicija, posebno ako se uzimaju PVC ili Al u kombinaciji sa navedenom stolarijom. One imaju svoju ulogu i zimi i ljeti kako pri termo-, tako i kod zvučne izolacije. Održavanje jeste krajnje jednostavno. Ali je zato cijena visoka. Za razliku od PVC ili Al roleti zavjese su puno jeftinija varijanta i dosta su učinkovite, kako kod termo- tako i zvučne izolacije. Održavanje još jednostavnije, skinuti pa u perilicu. Ja lično, koristim kombinaciju ovih elemenata što daje pun pogodak a i ugođaj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here