Kako pravilno prati zubeOdržavanje zubiju naoko se čini jednostavno – redovito pranje ujutro i navečer, i to je to! Međutim, praksa pokazuje da većina ljudi zube pere na pogrešan način i s pogrešnom vrstom četkice, pa se postavlja pitanje: Kako pravilno prati zube i održavati higijenu usne šupljine da bismo imali lijep i zdrav osmijeh?
Savjeti su slijedeći:

  • Četkica za zube nesmije biti gruba i tvrda, već mekana. Ako imate zdrave zube, trebali biste birati četkicu od umjetnih vlakana srednje tvrdoće. Ako imate problema s osjetljivošću zubi i krvarenjem desni, birajte četkicu s mekšim vlaknima kako ne biste dodatno nadražili desni.
  • Zube nije potrebno snažno trljati, da se ne povrede osjetljive desni a možda i caklina zuba, već lagano četkicom prelaziti preko zuba i desni. To važi i za električnu četkicu za zube. Pri tome je potrebno temeljito oprati sve plohe zuba, počevši od stražnjih prema prednjima. Plohe zuba uz obraze peru se kružnim potezima zahvaćajući najviše dva zuba u jednom potezu, a vlakna četkice moraju biti pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na osovinu zuba. Prednji zubi peru se kliznim potezima naprijed-natrag, a unutrašnja ploha prednjih zubiju četkanjem prema van.
  • Zubi se četkaju minimalno tri minute, a prostor između zuba najbolje je očistiti koncem za zube.
  • Iako se zubi obično peru ujutro i navečer prije spavanja, poželjno bi ih bilo prati poslije svakog obroka.
  • U održavanje higijene usne šupline spada i obavezno četkanje jezika, da se s njega uklone naslage u kojima se nakuplja mnoštvo bakterija koje bi mogle također uzrokovati karijes i upalu desni. U tu svrhu postoje četkice koje s druge strane imaju poseban dio za čišćenje jezika.
  • Četkicu za zube poželjno je  mijenjati svakih tri do šest mjeseci.
  • Usta je dobro jednom dnevno isprati tekućinom za ispiranje ustiju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here