PlivanjeKonačno smo dočekali i proljeće, a samim time i ljepše vrijeme. Pravi je užitak krenuti na bazen i razgibati naše uspavane mišiće. Znam, niti zimsko doba nas ne bi trebalo spriječiti da uživamo u blagodatima bazena i plivanja, no vani je hladno, nekako se sve više bojimo prehlada, a istina je, nije ugodno iz toplog bazena izaći van na zimsku hladnoću.
Boravak u bazenu ili u moru, u zatvorenom ili na otvorenom, tijekom prohladnog ili vrućeg ljetnog dana savršen je način rashlađivanja, a nema ljepšega da taj osjećaj ugode nastavite plivanjem ili vježbanjem u vodi. Znamo da plivanje pokretanjem cijeloga tijela jača i oblikuje mišiće, no usput pospješuje i tjelesnu kondiciju, povećava gibljivost kralježnice i ostalih zglobova, poboljšava građu tijela, troši kalorije, sudjeluje u smanjivanju celulita i ono što nam je u današnje doba vrlo važno – ima odlično antistresno djelovanje. Uz to, nikako ne smijemo zaboraviti da tlak vode pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav – pod utjecajem tog pritiska dotječe oko 20% više krvi u srce tako da se jača i srčani mišić.
Što se tiče stilova plivanja, svi su preporučljivi. Nema razlike ako se gleda na njihovu korisnost. Da li se radi o kraul plivanju ili tzv. „pesek“ plivanju, razlika je samo u eventualnoj potrošnji kalorija. U svakome slučaju, preporuča se koristiti lagano svaki stil, no ukoliko primijetite da vam neki od stilova stvara tegobe, nemojte ga koristiti.
Zato, uz odgovarajuće mjere opreza, nešto znanja i dobre volje, već danas krenite plivati prema boljem zdravlju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here