Zg sirek u službi zdravljaZagrebački friški kravlji sir „ZG sirek“ koji proizvode zagrebačke sirarice okupljene oko istoimene udruge se dobiva tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka i zatim se oblikuje cijeđenjem kroz gazu i cjedilo.
Bijele je boje, rastresite konzistencije, mekan, maziv, svojstvenoga aromatičnog mirisa i blago kiselkastog okusa. Trajnost mu je do 14 dana. Riječ je o autohtonom zagrebačkom proizvodu koji se proizvodi po recepturi koja je starija od 4 stoljeća (prvi pisani dokument o prodaju ZG sireka na zagrebačkoj tržnici datira iz 1593. godine).
ZG sirek po svom je biokemijskom sastavu visokovrijedna namirnica. Vrlo je bogat visokokvalitetnim proteinima i sadrži sve esencijalne aminokiseline u količinama proporcionalnim tjelesnim potrebama, stoga može biti potpuna zamjena mesu. Osnovni protein u siru je kazein. Procesom proizvodnje sira dolazi do promjene u sastavu nutrijenata prisutnih u siru u usporedbi s mlijekom, sirovinom iz koje se sir proizvodi. Nutrijenti topivi u mastima (proteini, neki minerali, masnoće, vitamini topivi u masnoćama) koji se izvorno nalaze u mlijeku, koncentrirani su i u siru. Nasuprot tome, sir sadrži manje u vodi topivih komponenti (u vodi topivih vitamina i minerala). Osim toga, svježi sir sadrži masti i ugljikohidrate te je dobar izvor vitamina i minerala, ponajprije kalcija, fosfora i magnezija.
Ovisno o vrsti, sadrži 20-40 posto bjelančevina i oko 15-45 posto mliječne masti. Uza sve to ima i gotovo najnižu energetsku vrijednost među sirevima. Energetska vrijednost na 100 g namirnice iznosi 103 kcal. Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, sir se nalazi u grupi zajedno s mlijekom i ostalim mliječnim prerađevinama (preporučuju se 2 do 3 serviranja dnevno).
ZG sirek je osobito važan za osobe koje ne podnose laktozu jer osobama koje ne piju mlijeko osigurava unos potrebnog kalcija. Većina ugljikohidrata uklonjena je procesom proizvodnje sira pa tako osobe koje ne podnose mlijeko mogu dobro podnositi sir. Zahvaljujući značajnom sadržaju kalcija, svježi kravlji sir ima važnu ulogu u sprječavanju osteoporoze, tj. u održavanju dobrog zdravlja kostiju, prevenciji od srčanih bolesti, povišenoga krvnog tlaka i raka debelog crijeva. Sir pridonosi i zdravlju zuba sprječavajući stvaranje zubnog plaka, a samim time i razvoj karijesa jer podiže pH vrijednost u ustima te na taj način reducira izloženost zuba kiselinama. Također je važna namirnica u dijetoterapiji šećerne bolesti i kod bolesti jetre i žuči.
Autentičan ZG sirek možete kupiti na tržnicama širom Zagreba, a proizvode ga sirarice koje su članice Udruge ZG sirek, a uvijek se nalaze u rashladnim ormarima. ZG sirek je osobito važan za osobe koje ne podnose laktozu jer osobama koje ne piju mlijeko osigurava unos potrebnog kalcija. Svježi Sirek možete koristiti za namaze, većinom u kombinaciji s kiselim vrhnjem. Izdašan je dodatak hladnim salatama, bilo da su one sezonske od svježeg povrća, kuhanog povrća, riba ili mesa, a u više je navrata potpomognut svojom zrelijom braćom sireva kao što su parmezan i pekorino.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here